Proljetno čišćenje organizma hranom
Ako želite prirodnim putem spriječiti nastanak raznoraznih boleština, a pritom održati tijelo mladim, obratite pažnju na ove namirnice kada slijedeći puta budete u kupovini
U proljeće bi mnogi ljudi mogli pasti u napast da neželjeni višak kilograma, posljedicu zime i blagdanskih obroka, pokušaju skinuti na brzinu gutajući kojekakve farmaceutske preparate za mršavljenje ili detoksikaciju. No, nažalost ta taktika rijetko pali jer jednostavno ne postoji brzo i trajno rješenje.
Ako želite prirodnim putem spriječiti nastanak raznoraznih boleština, a pritom održati tijelo mladim, obratite pažnju na ove namirnice kada slijedeći puta budete u kupovini:
Grah - Mahunarke imaju dvojaku funkciju, izvrstan su izvor vlakana za redukciju kilograma, te su bogate proteinima esencijalnim za izgradnju mišića. Iako i životinjsko meso obiluje bjelančevinama, konzumacijom unosimo masnoće koje škode našem krvožilnom sustavu. Mahunarke nemaju takve nuspojave.
Grožđe - Ljubičaste i crne bobice grožđa pune su snažnih antioksidansa koji dokazano mogu pružiti zaštitu od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući srčane bolesti i karcinome. Dodatno, spoj iz grožđa, resveratrol, pomaže u održavanju zdravlja krvnih žila, sprječava nastanak raka dojke, te regulira šećer u krvi.
Kelj - Zeleni listovi kelja ne samo da su krcati su vitaminima A, C i K koji imaju antioksidativna svojstva, nego su sjajan izvor cjelovitih vlakana koja pomažu u snižavanju kolesterola, reguliraju šećer u krvi te nas čine duže sitima. Istraživanje iz 2010. godine, objavljeno u stručnom časopisu Nutrition Journal, pokazalo je da kelj zbog svoje lužnatosti može doprinijeti regulaciji kiselosti krvi, te može smanjiti koncentraciju štetne urične kiseline u tijelu.
Papaja - Ovo tropsko voće ne samo da osvježava svojim okusom, nego je izvrstan izvor vitamina A, C, E i B te drugih snažnih antioksidansa. Studija sveučilišta Cornell pokazala je da enzimi iz papaje, kimopapain i papain, štite debelo crijevo te pomažu u razgradnji proteina i štetnih spojeva koji mogu dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, poput karcinoma.
Prokulice - Oko 120 grama kuhanog kelja papučara sadržava više od 4 grama vlakana i 62 miligrama vitamina C. Prokulice, također, imaju moć da iz organizma izbace kancerogene spojeve, a sve zahvaljujući velikoj koncentraciji beta-karotena.
Novi komentar