« Život
objavljeno prije 14 godina
NETKO VAS PROVOCIRA?

Šećer u pićima smanjuje stres

Ako u piće stavimo šećer, on će našem mozgu dati energiju koja mu treba da impulzivno ponašanje drži pod kontrolom

piće šećer stres
piće šećer stres (Shutterstock)
Više o

piće

,

stres

,

agresivnost

,

šećer

,

provokacija

Istraživanje objavljeno u 'Journal of Experimental Social Psychology' navodi da nam šećer koji stavljamo u pića pomaže da se opustimo i budemo manje agresivni. Australski psiholozi sa Sveučilišta New South Wales i Queensland kažu da šećer opskrbljuje mozak energijom koju treba kako bi impulzivno ponašanje držao pod kontrolom.

Znanstvenici tvrde da će nam zašećereno piće pomoći da se suzdržimo ako nas netko provocira. U svom su istraživanju grupi muškaraca i žena dali limunadu. Dio limunada bio je zaslađen šećerom, a dio umjetnim zaslađivačem.

>> Šećerom do brže sanacije ozljeda

Zatim su ispitanicima dali niz stresnih zadataka koji su završili pripremom govora. Nakon što su održali govor, neki su isprovocirani tako što im je rečeno da je govor bio dosadan i razočaravajući. Pokazalo se da je onima koji su pili limunadu s pravim šećerom provokacija puno manje smetala.

Znanstvenici ipak upozoravaju da sa šećerom treba biti oprezan jer ispitanici koji nisu nasjeli na provokaciju, postali su agresivniji nakon nekog vremena, kad zašećerena limunada više nije djelovala.

08.07.2010. 00:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh