« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
SUSJEDI

Sebastian Kurz - novi početak ili sve po starom?

Relativni pobjednik na austrijskim izborima je čelnik Austrijske narodne stranke (ÖVP) Sebastian Kurz. Promijenio je boju i politiku stranke, zauzeo čvrst stav prema migracijama. Njegova mladost i način ponašanja mu daju prednost

Više o

izbori

,

Austrija

,

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz u nesvakidašnjem izdanju. Preko obaveznog odijela tirkizna jakna s natpisom „Team Kurz", na glavi sunčane naočale. Ne upada odmah u oči među volonterima koji pomažu u predizbornoj kampanji i dijele letke, bombone i kemijske olovke u centru Beča. Okupio se veliki broj pristalica. Uglavnom mladi ljudi, studenti, od kojih se Kurz svojim mladalačkim crtama lica i ružičastim obrazima gotovo da ne razlikuje. Do svibnja, Kurz je još bio na čelu pomlatka Austrijske narodne stranke (ÖVP) kada je preuzeo čitavu stranku, kao najmlađi šef dosada.

Kurz je brzo sazreo i još brže napravio karijeru. Dok njegovi vršnjaci prolaznicima na ulici dijele letke, on je postao glavna nada konzervativaca, kancelarski kandidat ÖVP-a i glavni favorit na parlamentarnim izborima. Njegova jednostavna poruka pogodila je žicu: vrijeme je za nešto novo.

„Ljudi su zasićeni etabliranom politikom", kaže politolog Peter Filzmeier sa Sveučilišta Dunav u Kremsu u razgovoru za DW. Na predsjedničkim izborima 2016. godine u prvom krugu neuspjeh su doživjeli kandidati velikih stranaka, kažnjen je bio i socijaldemokratski kancelar Werner Faymann. 

Nasljednik Christian Kern nastupio je s jasnim porukama i novim stilom, zbog čega su ga usporedili sa svačijim miljenikom, kanadskim premijerom Justinom Trudoom. Popularnost SPÖ-a je skočila je u anketama, danas opet iznosi 26 posto.

Tajna uspjeha - mladost

Kod Sebastiana Kurza, koji je u svibnju preuzeo kormilo ÖVP-a, popularnost ne opada. „Taj efekt dodatno pojačavaju i banalne stvari, kao što je njegova mladost", kaže Filzmeier. Već preko godinu dana on je najpopularniji austrijski političar, kod svih društvenih grupa.

Tajna njegovog uspjeha: kao ministar vanjskih poslova bio je doduše član nepopularne velike koalicije socijaldemokrata i narodnjaka, ali se tijekom sukoba držao po strani. Na svjetskoj političkoj sceni postao je poznat kada je 2013. godine, s 27 godina, postao ministar vanjskih poslova. Dvije godine ranije bio je državni tajnik za pitanja integracije, što je ljevičarsko liberalni list Standard ocijenio kao „dobar vic".

Tada je slovio kao galamdžija, karijerist. Odrastao je u bečkoj radničkoj četvrti Meidling, kao sin jedinac. Majka mu je nastavnica, otac inženjer. Sa šesnaest godina u svom okrugu je htio da pristupiti ÖVP-u, ali su mu poručili: „Dođi ponovo kad budeš studirao." Više sreće imao je u organizaciji u drugom okrugu. Tamo je brzo napredovao, 2008. godine stao je na čelo bečkog pomlatka Narodne stranke (JVP), a godinu dana kasnije postao je šef mladeži stranke na saveznoj razini. Za potrebe predizborne kampanje u Beču 2010. godine unajmio je crni automobil, takozvani Geilomobil (Geil se može slobodno prevesti i kao seksi i cool) i organizirao tulume pod sloganom „Crno je cool".

Studije prava prekinuo je kada je postao državni tajnik za integraciju. Kritičare je iznenadio svojim programima za pomoć useljenicima i izjavom „da je Austriji potrebna veća kultura dobrodošlice". Mjesto ministra vanjskih poslova preuzeo je 2013. godine kada je politiku integracije iz ministarstva unutarnjih poslova prebacio u nadležnost ministarstva vanjskih poslova.

I promijenio je mišljenje: u vrijeme velike izbjegličke krize, u ljeto 2015. godine, jasno se pozicionirao protiv kancelarke Angele Merkel i njenog „Uspjet ćemo!" Tada je postao zvijezda kako u Austriji, tako i u Njemačkoj. Bio je stalni gost njemačke televizije i nastupio na stranačkoj konvenciji Krišćansko-socijalne unije (CSU).

„Kurz podmazuje stroj"

„On ima prava rješenja u migrantskoj politici", kaže Mihael Brandstetter, koji s prijateljskim osmijehom dijeli letke za svog favorita. Za razliku od većine ovdje, on nije član stranke niti omladine. Kaže da ga oduševljava „novi stil" Kurza. „On se fokusira na sadržaje, ne želi napadati druge." Brandstetter slikovito opisuje političku situaciju u zemlji: „To je kao stara stroj, ništa se ne vrti, sve koči. A Sebastian Kurz je taj koji podmazuje stroj."

U slučaju ÖVP-a, stroja koji je dugo rđao, ne samo da je promijenio boju stranke - umjesto crne, sada je svuda tirkizna - nego je izmijenio i važne segmente. U kampanji Kurz je u prvi plan istaknuo tipične teme desnog centra: migraciju, sigurnost i islamizam. Zapravo teme desničarskih populista koje je uspješno preuzeo. Ta taktika je polarizirala.

Austrijski magazin „Profil" jedan tekst o Kurzu je naslovio: „Heider light" - Jörg Heider je pokojni političar koji je svojevremeno učinio desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPÖ) velikom. Politolog Filzmeier donekle ima razumijevanja za tu  usporedbu ali samo kada se radi o strategiji. „Kurz je sebi postavio strateško profesionalno pitanje, koje je i Heider uvijek postavljao: Kako da dođem do birača koje teoretski želim pridobiti? Tako on od polarizacije profitira."

Jedna 52-godišnja prolaznica, liječnica iz Beča, uzima letak, iako kaže da neće glasati za Kurza. „Ali često čujem starije žene kako kažu da je pametan." Ona doduše može shvatiti da pristalice u njemu vide političara novog stila, ali ona sama ne vjeruje u to: „Bit će isti kao i svi drugi."

Kako sada stvari stoje, Kurz će u svakom slučaju imati priliku da od nedjelje dokaže suprotno. Ali za politologa Filzmeiera „još ništa nije odlučeno". Ipak, prema rezultatima dvije aktualne ankete, Kurzova stranka može računati na 33 posto glasova, slobodnjaci i socijaldemokrati imat će po 26 ili 27 posto.

Piše: Christian Bartlau/DW
16.10.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh