« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

SDF prijavio nekoliko požeških čelnika iz 1991. za ratni zločin protiv civila

Na konferenciji za novinare navedena su sljedeća imena prijavljenih: Anto Bagarić, Nikola Janković, Miljenko Crnjac, Tomo Jelić, Drago Matošević te nepoznate osobe

(Andrija Lučić/ CROPIX)
Srpski demokratski forum (SDF) državnom je odvjetništvu za zločin protiv civilnog stanovništva kazneno prijavio predstavnike požeške civilne i vojne vlasti iz 1991.

Prijavljeni su Anto Bagarić, Nikola Janković, Miljenko Crnjac, Tomo Jelić, Drago Matošević te nepoznate osobe, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare SDF-a u Zagrebu.

Oni su, po tvrdnjama predsjednika Upravnog odbora SDF-a Veljka Džakule, u ime Kriznog štaba Slavonske Požege 29. listopada 1991. naredili evakuaciju i iseljavanje građana pretežito srpske nacionalnosti i njihove imovine s područja 26 naselja u sklopu tadašnje požeške općine. Naredba je izdana radi njihove navodne zaštite iako, po Džakulinim tvrdnjama, na tom području nije bilo nikakvih vojnih akcija.

"Većina civila poslušala je naredbu, a Bagarić, Janković, Crnjac, Jelić, Matošević i druge nepoznate osobe dale su nalog Hrvatskoj vojsci da izbjeglom stanovništvu zapali i uništi stambene, gospodarske i sakralne objekte i kulturna dobra", rekao je Džakula. Ustvrdio je da su oni koji naredbu nisu poslušali i ostali su u svojim selima ubijeni kao civili.

Cilj osoba koje su prijavljene, po SDF-ovim tvrdnjama, bio je potpuno ili djelomično uništiti srpsku nacionalnu zajednicu na tom području. Posljedice tih postupaka, kako je kazao Džakula, bilo je 26 razrušenih naselja u Slavonsko-požeškoj županiji, zapaljeno i uništeno 616 stambenih jedinica, 590 gospodarskih objekata, 1462 osobe ostale su bez doma, a 44 civila su ubijena. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 13:53:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh