« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
&TD

Scenska suita za ansambl: Planet 8

Planet 8 alias Operacija Neptun: scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju dijete je miješanog braka kritičkog i zvučnog doživljaja svijeta

Planet 8 ima dvije izvedbe ovog mjeseca
Planet 8 ima dvije izvedbe ovog mjeseca (Kultura promjene)
Više o

Teatar &TD

,

Planet 8

Muzički salon Kulture promjene Studentskog centra predstavlja projekt skladateljice Mirele Ivičević, naziva Planet 8 , koji je svoju premijeru doživio na trećem izdanju Ganz novog festivala u rujnu ove godine.

Ovog mjeseca vas očekuju dvije izvedbe, 25. i 26. studenog, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati.

Planet 8 alias Operacija Neptun: scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju. Dijete miješanog braka kritičkog i zvučnog doživljaja svijeta. Bliski srodnik instrumentalnog teatra Maurizia Kagela i arhetipskog Neptuna za kojeg se zvuk kao izražajno sredstvo najčešće vezuje. Reciklirajući svat, služi se svime što vidi i čuje, tolerantan, ne cenzurira. Ne štedi, preispituje sve što mu dođe pod ruku pa i onog tj.

Onu u čijoj je misaonoj galaksiji nastao. Prirodno je stanište glazbenika koji se zbilje ne boje, već u potrazi za subverzivnom snagom glazbe, od krhotina zbilje i postojećih glazbenih elemenata grade novi zvučno-vizualni svijet. Taj svijet zbunjuje, uznemiruje, nasmijava i hrabri: istovremeno je zrcalo ne uvijek idealne stvarnosti, ali i neiscrpnog izvora mogućnosti njezina preoblikovanja.

U izvedbi četvero zaista odličnih (ili, rječnikom korporativnih medija, genijalnih, senzacionalnih i urnebesnih) glazbenika - sopranistice Marije Lešaje, udaraljkašice Kaje Farszky, violinistice Dunje Kobas i saksofonista Gorana Jurkovića - pred publikom se niže osam duhovitih, ironičnih, nerijetko i autoironičnih prizora koji bez šuma u komunikacijskom kanalu komuniciraju s publikom čak i u naizgled "apstraktnim", "hermetičnim" i/ili "minimalističkim" odsjecima, kaže Trpimir Marasović u Zarezu.

20.11.2013. 15:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh