« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
MA DA?!

Europska premijera za židovsku teologiju

Po prvi put u Europi je na jednom državnom sveučilištu moguće studirati židovsku teologiju, a za taj novi studij su se prijavili studenti iz cijelog svijeta

Odličan studij otvoren za sve
Odličan studij otvoren za sve (Arhiva)
Više o

studij

,

teologija

,

židovska teologija

Alexander na glavi nosi kipu. Jasmin ga pogledava i smješka se. Vidi se da se dobro slažu. Oni se poznaju još s fakulteta u Potsdamu. Alexander Grodensky je rođen u Tadžikistanu, a Jasmin Andreani u Tel Avivu. Ona je još kao dijete s obitelji doselila u Berlin. Nazad u Njemačku, odakle potječu i njezini djed i baka. "Drago mi je da sada na njemačkom fakultetu mogu studirati židovsku teologiju", kaže ova djevojka. I dodaje kako ima dojam da je ovo svojevrsni povijesni trenutak.

Jasmin je u Potsdamu već četiri semestra studirala na židovskim studijima, koji se uglavnom bave kulturološkim istraživanjima. Sada, u zimskom semestru, prijeći će na Židovsku teologiju. I znatiželjna je što će ju tamo dočekati. Mnogo toga još nije jasno, ali su uvjeti studiranja odlični. Alexander kaže "luksuzni". Jer, na seminarima sudjeluje samo pet do maksimalno deset studenata. On ističe kako to znači da postoji jedinstvena mogućnost za vođenje opširnih rasprava s profesorima.

Istraživanje obiteljske povijesti

Interdisciplinarni Židovski studiji na Sveučilištu u Potsdamu postoje još od 1994. i od tada su se kontinuirano širili. U njihovom sklopu je i Kolegij Abraham Geiger na kojem se obrazuju rabini, a tu je i seminar za kantore. Sada, dakle, postoji i Židovska teologija. Time, kaže Hartmut Bomhoff, predstavnik Kolegija Abraham Geiger, postoji mogućnost podučavanja židovstva iz religijske perspektive koja je jedinstvena u Europi. Studij "School of Jewish Theology" već ima dvije katedre, a raspisan je i natječaj za još njih devet. Time će se pokriti više od 3.000 godina židovske povijesti.

Studiji Evangeličke i Katoličke teologije u Njemačkoj već dugo postoje. Zadnjih nekoliko godina može se studirati i Islamska teologija. Novi studij Židovske teologije očito privlači mlade ljude iz cijelog svijeta. Studenti ne dolaze samo iz Njemačke, nego i iz Istočne Europe, Izraela i Amerike. Za sada ih se upisalo 36, a mjesta ima za 40 studenata. Hartmut Bomhoff smatra da je sve više mladih koji žele istražiti svoje židovske korijene i razgovarati o svom obiteljskom podrijetlu.

On je također uvjeren da studenti dolaze u Berlin, odnosno u Potsdam, i zato što se ovdje nalaze u središtu povijesnih zbivanja. Naime, u ovom gradu se čovjek stalno susreće s 20. stoljećem, sa svjetskim ratovima, holokaustom i pomicanjem granica. Istovremeno ovdje postoji i živa židovska tradicija.

Studij Židovska teologija uskoro će se preseliti u vlastitu zgradu. Jasmin se raduje tim promjenama, kao i upoznavanju pripadnika drugih vjera koji ovdje također mogu studirati. Ona se nada da će ovaj studij jasno pokazati koliko kršćani, židovi i muslimani imaju zajedničkog. I da nijedna vjera ne propovijeda jedinu pravu istinu."Kampus u Potsdamu je vrlo lijep", oduševljeno priča Jasmin. Prije svega ljeti. U Potsdamu nedaleko od Berlina nalaze se brojne povijesne građevine, puno zelenila, a i studentska menza je u redu, kaže Jasmin. I dodaje da je jedina zamjerka što Potsdam nije baš u srcu Berlina.

19.11.2013. 10:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh