« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PUŠAČKI ATLAS

Saznajte u kojim je zemljama pušenje još uvijek dozvoljeno

U Australiji se ne smije pušiti ni na plažama, dok je u Kini pušenje dozvoljeno čak i u bolnicama

Pušenje
Pušenje (Shutterstock)
Više o

cigarete

,

zabrana pušenja

,

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima

,

pušenje na javnim mjestima

,

opća zabrana pušenja

,

ovisnost o pušenju

,

prestanak pušenja

Fotografije ljudi kako puše u kafićima ili na otvorenom prostoru sve su rjeđe - zemlje iz godine u godinu uvode rigoroznije zakone kojima nastoje ograničiti pušenje na javnim mjestima. Saznajte u kojim popularnim turističkim zemljama možete zapaliti cigaretu, a u kojima ne:

Italija
Zakon o zabrani pušenja vrijedi od 2005. u vlakovima, javnim ustanovama i ugostiteljskim objektima. Dozvoljene su odvojene prostorije za pušače s odgovarajućom ventilacijom. Kazna za kršenje zakona 275 eura.

Nizozemska
U svim javnim ustanovama, diskotekama, kafićima i restoranima pušenje je strogo zabranjeno. Iznimka su tzv. "Coffeeshops" gdje je dozvoljeno pušenje marihuane.

Francuska
Od 2008. na snazi je zakon o zabrani pušenja u restoranima, kafićima i noćnim klubovima. Pušenje je dozvoljeno samo u za to namijenjenim prostorijama opremljenim ventilacijskim sustavom, ali konobari u pušačkom prostori ne smiju posluživati goste. Kazna za pušača iznosi oko 70 eura, a za vlasnika 150 eura.

>>Otrov u opušku cigarete sprječava hrđanje i ubija ribe

Austrija
Austrija je donedavno imala vrlo liberalne propise, ali je od 1. srpnja ove godine stupio na snagu zakon koji pušenje dopušta samo u prostorijama za pušače. Međutim, zbog rupa u zakonu propisi su se na početku redovito kršili pa je vlada rigorozno povisila kazne - 1000 eura za pušača i 10.000 eura za ugostitelja.

Slovenija
Pušenje je zabranjeno od 2007. u javnim ustanovama, restoranima, barovima te na radnim mjestima. Prostorije za pušače moraju ispuniti rigorozne tehničke uvjete.

Španjolska
Zabrana pušenja na snazi je u svim javnim ustanovama uz određene iznimke. Naime, pušači su dobrodošli u ugostiteljskim objektima i ne očekuje se da će vlada u bližoj budućnosti donijeti stroži zakon. Pojedine regije zabranile su pušenje u lokalima u kojima se poslužuje hrana.

Grčka
Iako je od 2009. uvedena zabrana pušenja u javim objektima i kafićima, Grci se zabrane drže samo u bolnicama i javnom prijevozu i to usprkos kaznama od 500 eura. Naime, odgovorno ministarstvo zakon ne provodi, a sami propisi su vrlo površno napisani pa je potpuno nejasno koje bi tehničke karakteristike pušački kafići trebali ispunjavati.

>>Cigarete sadrže svinjsku krv?

Turska
Turska ima jedan od najstrožih zakona o zabrani pušenja u javnosti dostupnim ustanovama, barovima i restoranima i to bez iznimaka. Nisu dopuštene ni zasebne prostorije za pušače.

Velika Britanija
U Engleskoj i Walesu je zabrana u restoranima, pubovima i klubovima na snazi od 2007. Škotska i Sjeverna Irska imaju nešto rigorozniji zakon koji obuhvaća i stajališta javnog prijevoza, a pušači se kažnjavaju s 50 funti za samo pušenje i 80 funti za bacanje opušaka na ulicu.

SAD
Zakonska regulativa u rukama je pojedinih Saveznih država. Najoštriji propisi na snazi su u Kaliforniji (zabrana pušenja na plaži!) i New Yorku (potpuna zabrana od 2003.). Kazne u prosjeku iznose 100 dolara.

Australija
Australci bi uskoro mogli odustati od pušenja, ali ne zbog zabrana nego zbog visokih cijena cigareta. Kutija, naime, košta gotovo 10 eura. Pušenje je, uz nekoliko iznimaka, zabranjeno u hotelima, restoranima, kafićima i noćnim klubovima te na plažama i dječjim igralištima.

Kina
Zabrane pušenja ne postoje. Pojedine organizacije sve snažnije apeliraju na političare da donesu zakon kojim se pušenje ograničava u javnim ustanovama. U Kini je pušenje veliki problem - puši oko 350 milijuna stanovnika.

>>Njemačka traži potpunu zabranu pušenja

09.07.2010. 13:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh