« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
PSIHOLOGIJA ODJEĆE

Saznajte što vaš izbor odjeće govori o vama

Vaša odjeća dobar je pokazatelj onoga što se događa s vama unutra i vrlo dobro ogledalo vaših osjećaja

Što nosiš ... takav si :)
Što nosiš ... takav si :) (DeviantArt)
Više o

moda

,

samopouzdanje

,

odjeća

,

obuća

,

modni stil

Već se desetljećima govori kako odjeća ne čini čovjeka, ali čini se kako se ta izreka ne stoji kad su žene u pitanju, barem ako je vjerovati rezultatima nedavno završenog istraživanja.

Studija koju je provela psihologinja dr. Jennifer Baumgartner pokazala je kako je naš izbor garderobe jedan od najizravnijih neverbalnih načina da drugima pokažemo svoje skrivene želje i tajne.

Primjerice, pokazivanje prevelikog dekoltea pokazuje da ste gladni moći i kontrole nad drugima, dok nošenje pretjeranog nakita pokazuje kako imate problema sa samopouzdanjem i financijskih poteškoća.

„Vaša odjeća dobar je pokazatelj onoga što se događa s vama unutra. Vaš ormar zapravo je vrlo dobro ogledalo vaših osjećaja", tvrdi dr. Baumgartner.

Psihologinja i stručnjakinja za odijevanje tvrdi kako žene nesvjesno čine mnoge pogreške kad biraju odjeću. Mnoge od njih upadnu u zamku kupovanja preskupih dizajnerskih krpica ili kupovanja pretjeranih količina odjeće koju onda ne stignu dovoljno nositi.

Još jedan od čestih problema je nedovoljna sklonost bilo kakvim promjenama stila, zbog čega mnoge žene unazad zadnjih pet godina nisu promijenile svoj izgled.

>> Koja odjeća najbolje stoji vašem obliku tijela >>

Osim prevelikog dekoltea i pretjeranog nakita, žene nesvjesno okolini poručuju još nekoliko stvari. Primjerice, zakopčavanjem do grla poručuju drugima kako za njih ženstvenost znači slabost, a ne snagu, dok s druge strane previsoke štikle čine ženu drugima manje inteligentnom, iako mogu samoj ženi biti dobar izvor samopouzdanja.

Isto tako, ukoliko često nosite traperice i razbarušenu kosu to odaje dojam krivnje i iscrpljenosti, posebice ukoliko ste majka.

>> Odjeća znači više od estetike >>

Mlade djevojke koje odabiru prekratke suknje vjerojatno traže pažnju, dok starije žene koje čine isto poručuju kako ne žele odrasti.

„Sve što radimo, od toga kakvu hranu jedemo do muškaraca kakve biramo, motivirano je unutarnjim faktorima. Potpuno jednaka stvar vrijedi i za naš izbor odjeće", tvrdi doktorica.

Želite li unijeti malo pozitivnih promjena u svoj izgled i dojam koji ostavljate, ne bojte se pomiješati najbolje od svih stilova i otići u suprotnosti. Primjerice, remen zlatne boje na crnom outfitu ili nešto čime šaljete jasnu poruku, poput štikli jarke boje.

>> Odjeća prati vaše zdravstveno stanje >>

Doktorica preporučuje svojim klijentima da odu na tzv. „medijsku dijetu", odnosno ograniče svoju izloženost slikama iz časopisa koji uglavnom samo narušavaju naše samopouzdanje. Kupujte odjeću koja vam se sviđa i ne bojte se odabrati neku slavu ženu kao svoj uzor.

30.06.2014. 16:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh