« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
JEDNOSTAVNO I UKUSNO

Savršene domaće krafne iz pire krumpira

Nekoliko jednostavnih sastojaka i pažljiva priprema sve su što vam treba da napravite krafne po kojima ćete postati poznati u cijelom susjedstvu

Fotografija vijesti
Više o

fini recepti

,

slatka hrana

,

krafne

Iako su dani poklada iza nas, to nipošto ne znači da narednih godinu dana trebate jesti isključivo one grozne kupovne krafne, koje s pravom domaćom varijantom imaju malo toga zajedničkog. Donosimo vam vrlo jednostavan recept za sexy krafne po kojima ćete postati nadaleko poznati.

Savjeti:

Savršene krafne dolaze iz tijesta koje nikad nije ljepljivo. Talijanski majstori krafni rade savršeno tijesto iz jednog potpuno neočekivanog sastojka: pire krumpira.

Nekoliko jednostavnih sastojaka i pažljiva priprema sve su što vam treba da napravite krafne po kojima ćete postati poznati u cijelom susjedstvu. Ono što je najbolje u cijeloj priči jest da će vaš mikser obaviti najveći dio zahtjevog posla.

Kad pržite krafne, nipošto nemojte pretrpati vašu tavu. Radije provedite koju minutu nad štednjakom više i dodavajte ih sporije, kako bi osigurali da se svaka prži na idealnoj temperaturi.

Napomena - Ključan uređaj koji vam treba za uspjeh ovog recepta je samostojeći mikser s nastavkom u obliku kuke. Tijesto je moguće napraviti i bez toga, ali sastojci se naprosto neće jednako kvalitetno povezati u cjelinu.

Sastojci (za 4 osobe):

4 srednje velika krumpira, oguljena i izrezana na četvrtine

350 ml zagrijanog mlijeka

2 velika razumćena jaja

150 grama maslaca

150 grama šećera
25 grama kvasca (ili jedna vrećica suhog kvasca)

700 grama bijelog brašna

1 čajna žličica soli

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

1 žlica rastopljenog maslaca

Šećer u prahu

Priprema:

Kuhajte krumpire dok se u potpunosti ne skuhaju. Stavite ih u hladnu vodu i dobro ohladite prije negoli napravite pire.

U samostojećem mikseru s nastavkom u obliku kuke pomiješajte ugrijano mlijeko, blago razmućena jaja, šećer i kvasac te ga upalite na dvije minute, na najslabiju jačinu.

Nakon dvije minute dodajte pire krumpir, nakon toga dodajte maslac te nakon njega brašno. Brašno trebate dodavati vrlo postupno, kako bi omogućili smjesi da se ravnomjerno pomiješa. Nakon toga dodajte i sol te miješajte dok tijesto ne postane mekano i gipko.

Izvadite tijesto iz miksera i umijesite ga ručno. Ukoliko bude potrebe, dodajte još malo brašna. Tijesto mora biti vrlo mekano i ne smije se lijepiti.

Razvaljajte tijesto na debljinu od jednog centimetra pomoću valjka. Rezačem za pizzu izrežite krafne. Krafne položite u tepsiju koju ste prethodno premazali mašću, prekrijte vlažnom i laganom krpom ili ručnikom i pustite da odstoji tridesetak minuta, dok im se veličina dvostruko ne poveća.

Pecite u ulju zagrijanom na 180 stupnjeva dok ne postanu smećkaste na obje strane, što manje ih okrećući da ne upiju previše ulja.

Izvadite krafne iz posude s uljem i položite ih na papirnate ručnike kako bi se upio višak ulja. Prelijte rastopljenim maslacem po želji i pospite ih šećerom u prahu.

Dobar tek!


19.03.2012. 21:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh