« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
recepti majstora

Savršen omlet Jamie Olivera

Popularni britanski kuhar misli da bi svi trebali znati pripremiti barem poneko jelo, a omlet je odličan početak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jamie Oliver

,

goli kuhar

,

kuharica

,

recepti

,

omlet

Kako prestati naručivati hranu i prigrijavati gotova jela, pitanje je koje si Jamie Oliver stalno postavlja. Prema njegovim riječima, naučiti spremiti par jela nije teško i može nam promijeniti život. Poznato je da Jamie voli širiti svijest o zdravijoj prehrani, pa je tako upravo pokrenuo pravu kampanju protiv Big Macova.

„Tužna istina je da sve više jedemo brzu hranu, gotova jela koja postaju sve više nezdrava. Pretilost i dijabetes samo su neke posljedice, pa nije nemoguće da sadašnje generacije djece budu prve u povijesti koje će imati kraći životni vijek od svojih roditelja."

Kao dodatak novoj seriji emisija na TV-u, njegova nova kuharica „Revolucija u prehrani Jamie Olivera" puna je jednostavnih recepata za 20-minutnu pripremu ukusnih jela s pratećim fotografijama koje će pomoći i potpunim antitalentima u kuhinji. Pokušajte sami pripremiti omlet prema receptu na kraju članka, no nemojte se obeshrabriti ako prvih par puta ne bude baš tako dobar.

„Kad počnete kuhati, stječete samopouzdanje i proces postaje sve lakši i zabavniji", tvrdi Jamie. „Počnite s najjednostavnijim stvarima poput palačinki. Garantiram vam da kada to savladate, a neće vam trebati puno, poželjet ćete naučiti još."

„No, nije li jeftinije i lakše naručiti ili podgrijati hranu?", upitali smo Olivera.

„Uvijek me zaprepasti kad ljudi kažu da ne kuhaju jer nemaju vremena ili novaca. Imao sam emisiju pred par godina koja je išla svaku večer u kojoj sam nazvao lokalnu pizzeriju i naručio pizzu. Zatim bi ja na pozornici sam napravio pizzu, zamijesio tijesto i pripremio sve, i dok bi stigla naručena pizza i moja je već bila gotova pa bih podijelio obje publici. Uglavnom, moja je bila bolja i jeftinija. Znači, radi se samo o znanju, ništa drugo."

Pet osnovnih preporuka Jamie Olivera
Što treba uvijek imati pri ruci? Ekstra djevičansko maslinovo ulje, tjesteninu, sol, papar i konzervirano i smrznuto povrće. Nema ničeg lošeg u konzerviranim paradajzima ili smrznutom grašku.

Recept za omlet

Omleti su ukusni i pripremaju se brzo, kaže Jamie. Potrebni su slijedeći sastojci

2-3 velika jaja, po mogućnosti domaća

Morska sol i svježe mljeven crni papar

Žlica putra

Malo ribanog sira

 

Priprema

Jaja stavite u posudu za miješanje s malo soli i papra i dobro ih izlupajte vilicom. Stavite putar na ugrijanu tavu i pustite da se otopi. Tada dodajete jaja i promiješajte ih da se ravnomjerno rasporede po tavi. Kad se omlet počne peći, no još uvijek ima mekanog na vrhu, prekrijte ga ribanim sirom (možete ga i direktno naribati). Lopaticom odvojite rubove omleta od tave i presavinite ga na pola. Zlatno smeđa boja na dnu znači da je omlet gotov. Poslužite na tanjuru uz malo salate.

Piše: Tina Chadha/Metro US
28.10.2009. 10:37:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh