« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
PROZRAČITE RUBLJE

Pametni savjeti za vješanje rublja na otvorenom

Odjeću sušiti na rastegnutom užetu ili žici na zraku i suncu, ali uz nekoliko trikova, od kojih neke sigurno već znate, taj će posao imati još bolje rezultate

Sušenje rublja na žici na suncu i zraku
Sušenje rublja na žici na suncu i zraku (Deviantart)

Kad je u pitanju sušenje rublja, najbolje je taj posao prepustiti majčici Prirodi. Umjesto da koristite perilicu i sušilicu za to, bolje je poslužiti se običnim tanjim užetom ili žicom. Ne samo zato što ćete tako uštedjeti energiju i doprinijeti očuvanju okoliša već i zato što će rublje biti mirisnije i svježije. Naše majke i bake vrlo dobro znaju kako majice, hlače, donje rublje i košulje osušene na zraku i suncu odišu nekim posebnim mirisom. Međutim, u današnje užurbano vrijeme malo tko ima vremena da se bakće s vješanjem rublja. Ipak, to nije razlog da ne razmislimo o vraćanju nekim starim navikama i običajima.

Da skratimo priču, najbolje je odjeću sušiti na rastegnutom užetu ili žici na zraku i suncu. Stvar je vrlo jednostavna, ali uz nekoliko trikova, od kojih neke sigurno već znate, taj će posao imati još bolje rezultate.

Ocat

Ljudi se često žale kako im odjeća, naročito traperice i ručnici, nakon sušenja na žici bude kruta i hrapava. To možete izbjeći ako prije ciklusa ispiranja u perilicu za rublje dodate najviše pola decilitra octa. Vaša će odjeća biti pahuljasto meka. I ne brinite zbog mirisa octa, on će nestati dok se odjeća suši.

Majice i košulje vješajte za donji rub, ne za ramena

Na ovaj način ćete izbjeći stvaranje čudnih nabora na ramenima koje je, kad se odjeća sasuši,  teško uklonit čak i glačalom. Najbolje je zato da donji rub stavite na žicu i učvrstite štipaljkama/kvačicama.

Ne presavijajte odjeću preko žice

Ovo je važno kako bi se odjeća brže osušila i kako na pola odjevnog predmeta ne bi nastala oštećenja od savijanja i bespotrebni pregibi. Pogledajte savjet iznad - na taj način poredajte odjevne komade jedna uz drugi. U slučaju sušenja većih komada poput plahti ili prekrivača jasno da je teško to izvesti ako nemate puno prostora ili dovoljno visoko rastegnutu žicu.

Bez gužve

Jasno je da se svaka domaćica želi što prije riješiti rublja, ali naguravanje odjeće na žici za sušenje nije dobro. Odolite iskušenju i dajte odjeću mjesta. Naguravanje rezultira naborima i duljim vremenom sušenja, a ujedno uzrokuje i veće opterećenje za žicu ili uže što može dovesti do pucanja, a onda zaista ništa niste postigli.

Osvježavanje prije pranja

Ako ste neki odjevni predmet nosili relativno kratko, a nije pokupio znoj ili prljavštinu, objesite ga na žicu da ga vjetar malo prozrači. Tako ćete smanjiti intervale pranja i uštedjeti na energiji. Nije loša ideja i da sami napravite sprej za odjeću kojim je lagano možete pošpricati i povratiti joj svježinu bez potrebe za pranjem, barem dok ne dođe vrijeme da je operete. Sprej je idealan i za posteljinu i za donje rublje. Evo i recepta:

Sastojci

  • žličica eteričnog ulja lavande
  • pola decilitra votke bez umjetnih aroma
  • 8 decilitara filtrirane vode

 

Uzmite plastičnu sprej-bocu, isperite je toplom vodom. U malenoj posudi pomiješajte ulje lavande i votku i neka odstoji koji minut. Alkohol djeluje kao emulgator koji dopušta vodi u ulju da se ravnomjerno stope. Naspite mješavinu ulja i votke u bocu, dodajte vodu i dobro protresite. Važno je dobro protresti bocu prije svake uporabe.

Možete i izbaciti votku ako ne želite alkohol, ali tada je važno da još jače protresete bocu jer se ulje i voda baš ne vole u smislu miješanja. Na kraju, malo ulja lavande možete dodati i vodi u glačalu kako bi dojeća nakon glačanja bila svježa i mirisna.

02.06.2011. 18:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    02.06.2011. 23:30
    radije popit tu vodku
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh