« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BEZ KEMIJE

Neka vaš životni prostor zamiriši prirodnim tonovima

Iskoristite moć eteričnih ulja, korice limuna i još ponekih kućnih stvarčica

Korica naranče
Korica naranče (Deviantart)
Više o

stanovanje

,

mirisi

,

ocat

,

eterična ulja

,

osvježivač zraka

Umjesto da životni prostor prskate umjetnim sprejevima i mirisnim osvježivačima prostora prepunim raznoraznih kemikalija, zašto ne biste pokušali prvo isprobati neke prirodne varijante?

Ulaganje u kućno bilje. Uzgajajte svoje omiljeno bilje i trave u kuhinji, dnevnom boravku, kupaonici u malim posudama. Prisutnost zelenog bilja smanjit će zagađenje zraka unutarnjih prostorija i potaknuti cirkuliranje svježeg i čistog zraka.

Čuvajte koru citrusnog voća. Gulili ste naranče, limun, limetu i ostala citrusna voća. Tu koru možete staviti u provrelu vodu kako bi se kuhinjom proširio svjež i ugodan miris. Te kore možete staviti u u kantu za smeće, ali u vrećicu za usisavač prije korištenja.

Eterična ulja. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru u vodu. Zatim tu vodu naspite u sprej-bočicu (možete iskoristiti one koje vam ostanu od sredstava za čišćenje). Tom tekućinom možete pošpricati namještaj i same prostore. Igrajte se, neka svaka soba ima miris drugačijeg eteričnog ulja - lavanda za dnevni boravak, sandalovina za spavaću sobu, metvica za kupaonicu.

Svemogući ocat. Postavite zdjelice s bijelim octom u kutove prostorija jer će neutralizirati i upiti sve neugodne mirise.

Omekšivač za odjeću. Staviti ga možete u obuću i u ormariće za nju. Sigurno će ukloniti sve neželjene mirise. Druga varijanta je da u ormarić stavite komad cedrovine. Povremeno tijekom godine brusnim papirom sastružite malo sloja kako bi oslobodili novu količinu mirisa.

Svijeće od soje. Bolje su od običnih svijeća - dulje traju, bolje su za okoliš i robusnijeg su mirisa, a sigurnije su jer ne ispuštaju kancerogene tvari.

Kruh i hrana. Ako je ikako moguće, pecite sami svoj kruh. Njegov miris je neodoljiv. Većina vas ionako kuha hranu kod kuće. Iako neke namirnice nemaju ugodna miris, druge su sasvim suprotna priča. Kad zamiriši dobro jelo, nema potrebe da otvarate prozore. Osim ako vam to baš nije po ukusu. 

16.05.2011. 17:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh