« Svijet
objavljeno prije 12 godina
NEFORMALNI SUMMIT

Sastanak vrha EU-a o gospodarskom rastu

Čelnici zemalja EU-a sastali su se na neformalnom summitu u Bruxellesu kako bi iznijeli svoje ideje za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja

Fotografija vijesti
Više o

EU

,

gospodarski rast

,

zapošljavanje

,

summit Europske unije

Neformalni sastanak na vrhu čelnika zemalja članica Europske unije, među kojima je i hrvatski premijer Zoran Milanović, započeo je u srijedu navečer u Bruxellesu, a glavna je tema gospodarski rast i zapošljavanje, javlja Hina.

Na ovom summitu ne očekuje se nikakve konkretne odluke. Riječ o pripremnom summitu za sastanak na vrhu krajem lipnja kada se očekuje opsežan paket za poticanje rasta i zapošljavanja, zadržavajući istodobno financijsku disciplinu.

U pismu koje je europskim čelnicima uputio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy kaže se da cilj ovoga neformalnog summita nije donijeti zaključke ili donijeti konkretne odluke, nego "se politički pripremiti za lipanjski sastanak na vrhu na najbolji mogući način".

Van Rompuy je, upravo s obzirom na činjenicu da se ne očekuju nikakve konačne odluke, pozvao čelnike na "što otvoreniju i iskreniju razmjenu mišljenja" kako bi se u lipnju došlo do zadovoljavajućih zaključaka.

Neki od elemenata koji bi trebali biti dio lipanjskog paketa su projektne obveznice, dokapitalizacija Europske investicijske banke i učinkovitija uporaba 80 milijardi eura iz strukturnih fondova.

S projektnim obveznicama financirali bi se prekogranični projekti u energetici, prometu i telekomunikacijama.

23.05.2012. 20:58:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh