« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA

Prosvjedi diljem Češke zbog povećanja PDV-a

Opća stopa PDV-a će s 20 posto biti povećana na 21 posto, a stopa PDV-a za poljoprivredu s 14 na 15 posto

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Češka

,

štednja

,

povećanje PDV-a

Češka vlada u srijedu je objavila da je odobrila povećanje PDV-a za 2013. te ukidanje poreznih olakšica na bio-goriva za poljoprivrednike, što je pokrenulo prosvjede organizirane diljem zemlje, javlja Hina.

Opća stopa PDV-a će s 20 posto biti povećana na 21 posto, a stopa PDV-a za poljoprivredu s 14 na 15 posto, u skladu s odlukom kabineta premijera Petra Necasa, koji do 2016. želi izjednačiti obje stope na 17,5 posto.

Kabinet je istodobno odlučio ukinuti porezne olakšice poljoprivrednicima, zbog čega su oni u srijedu izašli u traktorskim kolonama na ceste diljem zemlje. Na ulicama Praga je i 4000 sindikalista koji prosvjeduju protiv takve vladine politike.

"U svim dijelovima zemlje prosvjedujemo na način da smo izašli na ulice u traktorima. To je zasad dovoljno upozorenje vladi", rekao je predsjednik Češke poljoprivredne komore Jan Veleba. Zbog kolona traktora na nekim je cestama došlo do zastoja u prometu, što je poljoprivrednicima i bila namjera.

Češka Republika, u kojoj živi 10,5 milijuna stanovnika, članica je EU-a od 2004. no još nije definirala datum ulaska u euro zonu.

23.05.2012. 20:04:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh