« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina
OPA!

Sastanak Bilderberga okupio internetske mogule

Zanimljiv odabir značajnih ljudi s interneta na sastanku zloglasne Bilderberg grupe

Bilderberzi očito imaju sve što ih zanima na internetu
Bilderberzi očito imaju sve što ih zanima na internetu (Arhiva)
Više o

internet

,

Jeff Bezos

,

Bilderberška skupina

,

Bilderberg Group

,

Eric Schmidt

,

Bilderberg 2013

,

Alex Karp

Sastanci Družbe Bilderberg ili Bilderberg Group uvijek privlače pažnju medija zbog svoje tajnovitosti, fascinantne liste sudionika i teorije zavjere da se radi o grupi koja zapravo vlada svijetom.

Ove je godine sastanak u britanskom Hertfordshireu, a najveća novost je otvaranje Bilderberga za javnost uspostavljanjem ureda za odnose s javnošću i internet stranica s informacijama o sastanku.

Sada znamo da su glavne teme razgovora ove godine gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta u SAD i Europi, nacionalizam i populizam, Afrika, Srednji Istok i medicinska dostignuća.

No, uz to se provlači nekoliko tema o internetu koje bi nas sve trebale lagano zabrinuti, a to su kako velike količine podataka mijenjaju svijet, rat u cyber prostoru i učenje na internetu. 

Očito je internet mjesto koje Bilderberge jako zanima, pa ne čudi popis sudionika sastanka iz online kompanija:

- Jeff Bezos, Amazon
- Eric Schmidt, Google
- Peter Thiel, PayPal
- Alex Karp, Palantir Technologies
- Andrew Ng, Coursera

Alex Karp i njegov Palantir Technologies koji je pokrenuo s, između ostalih, PayPalovim Peterom Thielom koji je također sudionik sastanka, proizvodi najopakije analitičke softvere na svijetu - Palantir Gotham i Palantir Metropolis, a napravio je i javnu prezentaciju "Kako uništiti WikiLeaks".

Andrew Ng i Coursera čini se čudnim izborom, ali ako se zna da se radi o najjačoj platformi za online učenje koja može sjajno poslužiti kao regrutni centar za genijalce kojima se ne ide u tradicionalne škole, stvari postaju jasnije.

Nema Applea, nema Microsofta (iako bi Steve Ballmer vjerojatno dao pola svega što ima da se može naći na listi uzvanika), nema Yahooa i Facebooka. Barem za sada, jer lista sudionika nije zaključena.

Naravno, uz sve gore spomenute tu su i Henry Kissinger s ekipom stručnjaka za vanjske poslove iz nekoliko zemalja, bivši i sadašnji šefovi MMF-a i Svjetske banke, začuđujuće velik broj medija (Washington Post, The Economist), posebno iz Turske, Syngenta kao predstavnik velikog trijumvirata GMO-a (Pioneer, Syngenta i najzloglasniji, Monsanto kojeg, barem javno, ovdje nema), uz hrpu profesora sa Stanforda, Harvarda, Oxforda i sličnih sveučilišta.

Kako bi vam bilo jasno što se događalo za vrijeme Domovinskog rata, a niste baš mogli shvatiti, na sastanku bi vam to lijepo mogli objasniti Lord Carrington i Carl Bildt, redovni sudionici ovih okupljanja.

Ako vas brine što tamo redovno sjedi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a ove mu se godine pridružio zapovjednik Eurocorpsa Olivier de Bavinchove, u pravu ste.

05.06.2013. 10:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh