Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2013. 10:24:00
OPA!

Sastanak Bilderberga okupio internetske mogule

Zanimljiv odabir značajnih ljudi s interneta na sastanku zloglasne Bilderberg grupe

Bilderberzi očito imaju sve što ih zanima na internetu
Bilderberzi očito imaju sve što ih zanima na internetu (Arhiva)

Sastanci Družbe Bilderberg ili Bilderberg Group uvijek privlače pažnju medija zbog svoje tajnovitosti, fascinantne liste sudionika i teorije zavjere da se radi o grupi koja zapravo vlada svijetom.

Ove je godine sastanak u britanskom Hertfordshireu, a najveća novost je otvaranje Bilderberga za javnost uspostavljanjem ureda za odnose s javnošću i internet stranica s informacijama o sastanku.

Sada znamo da su glavne teme razgovora ove godine gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta u SAD i Europi, nacionalizam i populizam, Afrika, Srednji Istok i medicinska dostignuća.

No, uz to se provlači nekoliko tema o internetu koje bi nas sve trebale lagano zabrinuti, a to su kako velike količine podataka mijenjaju svijet, rat u cyber prostoru i učenje na internetu. 

Očito je internet mjesto koje Bilderberge jako zanima, pa ne čudi popis sudionika sastanka iz online kompanija:

- Jeff Bezos, Amazon
- Eric Schmidt, Google
- Peter Thiel, PayPal
- Alex Karp, Palantir Technologies
- Andrew Ng, Coursera

Alex Karp i njegov Palantir Technologies koji je pokrenuo s, između ostalih, PayPalovim Peterom Thielom koji je također sudionik sastanka, proizvodi najopakije analitičke softvere na svijetu - Palantir Gotham i Palantir Metropolis, a napravio je i javnu prezentaciju "Kako uništiti WikiLeaks".

Andrew Ng i Coursera čini se čudnim izborom, ali ako se zna da se radi o najjačoj platformi za online učenje koja može sjajno poslužiti kao regrutni centar za genijalce kojima se ne ide u tradicionalne škole, stvari postaju jasnije.

Nema Applea, nema Microsofta (iako bi Steve Ballmer vjerojatno dao pola svega što ima da se može naći na listi uzvanika), nema Yahooa i Facebooka. Barem za sada, jer lista sudionika nije zaključena.

Naravno, uz sve gore spomenute tu su i Henry Kissinger s ekipom stručnjaka za vanjske poslove iz nekoliko zemalja, bivši i sadašnji šefovi MMF-a i Svjetske banke, začuđujuće velik broj medija (Washington Post, The Economist), posebno iz Turske, Syngenta kao predstavnik velikog trijumvirata GMO-a (Pioneer, Syngenta i najzloglasniji, Monsanto kojeg, barem javno, ovdje nema), uz hrpu profesora sa Stanforda, Harvarda, Oxforda i sličnih sveučilišta.

Kako bi vam bilo jasno što se događalo za vrijeme Domovinskog rata, a niste baš mogli shvatiti, na sastanku bi vam to lijepo mogli objasniti Lord Carrington i Carl Bildt, redovni sudionici ovih okupljanja.

Ako vas brine što tamo redovno sjedi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a ove mu se godine pridružio zapovjednik Eurocorpsa Olivier de Bavinchove, u pravu ste.

05.06.2013. 10:24:00
http://metro-portal.hr/sastanak-bilderberga-okupio-internetske-mogule/78535/