« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Sarkozy poštuje odluku irskih glasača

Irci su Sarkozyja dočekali prosvjedima
Irci su Sarkozyja dočekali prosvjedima (AFP)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

EU

,

Irska

,

brian cowen

,

Lisabonski ugovor

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak u Dublinu da poštuje odluku irskih glasača koji su na referendumu odbacili Lisabonski ugovor i ujedno opovrgao da se upliće u irska unutarnja pitanja.

Sarkozy je nakon sastanka s irskim premijerom Brianom Cowenom izjavio da nema "čudesnog rješenja" za problem koji je Europskoj uniji stvorio negativan rezultat irskog referenduma, ali je izrazio uvjerenje da će EU s vremenom način načina da ga prebrodi.

Cowen je rekao da je Irska počela analizu i savjetovanja o načinima kako pronaći načina da se riješe "postojeće poteškoće" na način koji će zadovoljiti preostalih 27 zemalja članica.

"Vidjet ćemo kako možemo riješiti zabrinutosti onih koji su o Lisabonskom ugovoru glasali negativno", rekao je Cowen. Dodao je da će s francuskim predsjednikom, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Unijom, ponovo sastati u rujnu.

"Ne želim vas ni na što prisiljavati, niti se miješati u irska unutarna pitanja".
Nicolas Sarkozy

Sarkozy je još jednom ponovio kako poštuje rezultate referenduma, ali je istaknuo svoju privrženost Lisabonskom sporazumu i pozdravio što se njegov proces ratifikacije u europskim zemljama nastavlja. Ujedno je opovrgao da je ikada rekao da Irci moraju ponoviti referendum.

Prije sastanka s Cowenom, Sarkozy se sastao s predstavnicima irske oporbe koji su mu poručili kako "irski narod ne prihvaća dobro sugestije da se referendum mora ponoviti", javile su agencije.

Francuskog je predsjednika u Dublinu dočekalo i nekoliko stotina prosvjednika. Među ostalim, transparentima su mu poručili kako "ne znači ne".  (HINA/METRO)

21.07.2008. 20:31:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh