« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Sarkazam nas čini - kreativnijima?

Znate onog kolegu koji uvijek ima sjajne ideje, no s njim je jednostavno nemoguće normalno razgovarati jer je uvijek - sarkastičan? E, upravo zato je tako dobar

Izluđuje okolinu, ali je koristan ...
Izluđuje okolinu, ali je koristan ... (Arhiva)
Više o

kreativnost

,

ideje

,

sarkazam

Sarkazam nas sigurno neće staviti visoko na listu najomiljenijih kolega, no na radnom mjestu može vas učiniti kreativnijim zaposlenikom, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje su proveli ozbiljni znanstvenici s Europske poslovne škole i Harvarda, a zapravo se sastojalo od tri manja, povezana istraživanja.

U prvom su ispitanici su trebali reći nešto sarkastično ili iskreno, čuti nešto takvo ili imati neutralni razgovor.

Nakon toga, u drugom su istraživanju sudionici su morali zapamtiti vrijeme kada su rekli ili čuli nešto sarkastično, iskreno ili neutralno, dok su u trećem su morali izmisliti odgovor na sarkastičnu, iskrenu ili neutralnu šalu.

Poslije svega dobili su kreativne zadatke koje su morali ispuniti, a uvjerljivo najbolje rezultate pokazali su sarkastični zaposlenici

Istraživači su zaključili da je sarkazam iskra kreativnosti, jer tada moramo razmišljati apstraktno, kako bi shvatili stvarnu udaljenost između doslovno i prenesenog smisla izgovorenih riječi.

Jednaka logika vrijedi i kada smo u poziciji da čujemo nešto sarkastično, ali samo ako imamo dobar i povjerljiv odnos s osobom s kojom razgovaramo. U suprotnom, sarkazam može dovesti do konflikta.

28.08.2015. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh