« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
STVARNO?

Hakirati se može čak i - mozak

Koristeći gamerske slušalice vrijedne 300 dolara istraživači su otkrili kako iz ljudskog mozga izvući dragocjene informacije poput PIN-a ili broja bankovnog računa

Mozak se isto može hakirati
Mozak se isto može hakirati (Arhiva)
Više o

mozak

,

slušalice

,

hakiranje

Gotovo i da nema velike tvrtke koja nije imala problema s hakerima, ekipom nestašnih prstiju i brzog mozga koja je odlučila prošetati njihovim računalima i uzeti pokoju tajnu ili kunicu.

Kombinirana ekipa istraživača sa sveučilišta u Genevi, Kaliforniji i slavnog Oxforda otišla je korak dalje i bacila se na hakiranje najveće tajne na svijetu - ljudskog mozga. Na iznenađenje mnogih, uspješno ...

Koristeći gamerske slušalice vrijedne 300 dolara otkrili su kako iz ljudskog mozga izvući dragocjene informacije poput PIN-a ili broja bankovnog računa.

Tijekom ispitivanja postavili su sudionike istraživanja ispred monitora računala i pokazivali slike ljudi, banaka i brojeve PIN-ova, prateći pritom čitanje i razumijevanje viđenog i jedan specifičan signal u mozgu nazvan P300.

Taj signal mozak koristi za prepoznavanje bitnih osoba ili stvari koje redovito viđamo, a kako ga mozak pusti otprilike 300 milisekundi nakon prepoznavanja, tako je dobio ime.

Krenuli su s općim mjestima, a nakon toga su krenuli u hakiranje, pokazujući brojeve PIN-a i postigli prilično dobar uspjeh, jer su u 40 posto slučajeva uspješno saznali prvi broj PIN-a, dok je još bolje prošao pokušaj otkrivanja mjesta gdje žive ispitanici čiju adresu i kuću nisu unaprijed znali. U tom su dijelu ispitivanja ostvarili uspješnost od 60 posto.

Istraživanja se nastavljaju, a znanstvenici vjeruju da bi se signal P300 mogao koristiti u kriminalističkim istragama i ispitivanjima.

28.08.2015. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh