« Putovanja
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
COOL

Šareni uskršnji odmor

Booking.com predstavlja pet (s)jajnih tradicija iz cijelog svijeta

Sviđa vam se?
Sviđa vam se? (Arhiva)
Više o

Booking.com

,

Uskrs

Jaja su postala sinonim za uskršnje slavlje kao simbol rođenja i plodnosti. Kroz povijest se smatralo pravom poslasticom pojesti jedno jaje na Uskrs nakon razdoblja korizme, tijekom kojeg je bilo zabranjeno jesti jaja. Danas imamo različite uskršnje tradicije širom svijeta. Zato za putnike koji tijekom produljenog vikenda ovog Uskrsa žele slaviti i 17% putnika iz Hrvatske* koji bi rado da ih se pogurne izvan njihove zone udobnosti da bi na svojim putovanjima doživjeli nešto uistinu jedinstveno i uzbudljivo, Booking.com na ovom popisu (s)jajnih i neobičnih slavlja sa svih strana svijeta predstavlja jedinstvene tradicije i priče o tome kako su se te tradicije ugnijezdile u lokalnim proslavama.

Trkaća jaja - Tredozio, Italija

U ovom malom selu u provinciji Forli-Cesena u Italiji svake godine umjesto da jaja peku ili kuhaju, oni se s njima utrkuju! Palio dell'uovo, događaj poznat i kao Olimpijada jaja, održava se dva dana, na Uskrs i Uskršnji ponedjeljak (ove godine 31. ožujka i 1. travnja), tijekom kojih se izmjenjuju jajastični izazovi i događaji. Događaji uključuju bacanje jaja, lov na jaja i utrku s jajima, pri kojima se sudionici moraju dobrano potruditi da ne razbiju svoje krhko jaje. Prvo natjecanje održano je 1964. godine, a danas godišnju proslavu organizira više od 300 volontera. Tredozio, koji se nalazi u srcu Apenina i regije Emilia-Romagna, okružen je veličanstvenim pješačkim stazama, a pustolovi ne bi smjeli propustiti posjet obližnjoj vulkanskoj atrakciji na brdu Monte Busca. Posjetitelji se mogu uputiti i u metropolitanski grad Bolognu, udaljen manje od dva sata vožnje, i poći na vođeni pješački obilazak grada tijekom kojeg će posjetiti Baziliku San Petronio i kušati lokalne delicije na tržnici Quadrilatero.

Gdje boraviti: putnici se mogu zaletjeti do obližnje Modigliane radi luksuznog boravka u zelenilu u smještajnom objektu Agriturismo Ceriano. Kratkom vožnjom prema sjeveru od gradića Tredozia i njegovih trkaćih jaja dolazi se do ovog smještaja na farmi okruženoj zelenim brežuljcima toskansko-romanjolskih Apenina. Ova preuređena farma nudi udoban smještaj i vlastiti bazen za goste. U restoranu Orto biologico, koji nudi vlastite organske proizvode, gosti će ovaj Uskrs nesumnjivo moći kušati i jaja, jedan od sastojaka tradicionalne, ručno rađene svježe tjestenine koju imaju u ponudi, kao što su cappelletti, tortelli, strozzapreti, garganelli i passatelli.

Washi jaja - Hamada, Japan

Iako se Uskrs povijesno nije slavio u Japanu, tradiciju ukrašavanja jaja mnogi su prihvatili u sklopu fuzije kultura. Washi jaja obično se ukrašavaju oko Uskrsa koristeći japanski washi papir, ljepilo i lak. Jaja se uz pomoć washi papira (isti papir koristi se i za origami) ukrašavaju prekrasnim dizajnima da bi se dobile zadivljujuće dekoracije i ornamenti. Washi papir postao je dio japanske kulture 610. godine nove ere i prvi je put proizveden u drevnoj japanskoj regiji Sekishu. Danas je ta regija poznata pod nazivom Shimane i savršeno je mjesto za uskršnji izlet u Japan. Na obali prefekture Shimane u gradu Hamadi putnici će pronaći Sekishu Washi Center u kojem se održavaju radionice izrade predmeta od Sekishu washi papira.

Gdje boraviti: kratkom vožnjom od Sekishu Washi Centera i Hamade duž obale prefekture Shimane stiže se do malog obalnog grada Masude, gdje se nalazi MASCOS HOTEL Masuda Onsen, koji vam nudi elegantan smještaj, a ima i vlastiti prirodni termalni izvor. Hotelski spa centar ima bazene s termalnom vodom koji se pune iz podzemnog izvora smještenog duboko ispod objekta, a sadrži i prostore za opuštanje i kutke s knjigama za goste. U hotelskom baru i restoranu poslužuju se jela pripremljena od lokalnih namirnica te lokalna alkoholna pića proizvedena u rižonosnim područjima šire regije Shimane.

Divovski omlet - Bessieres, Francuska

Ako jaja više volite jesti nego ukrašavati, nećete biti razočarani Bratstvom divovskog omleta Bessieres u jugozapadnoj Francuskoj. Svake godine na Uskršnji ponedjeljak oko 50 volontera u ovom malom selu napravi jedan divovski omlet od 15.000 jaja za tisuće posjetitelja. Tradicija navodno potječe od Napoleonova posjeta tom području, kada mu je tako prijao omlet da je zatražio da se pripremi divovska varijanta za njegovu vojsku. Kad posjetite Bessieres, na jelovniku nije samo ukusan omlet: u blizini je, na manje od sat vremena vožnje, smješten Toulouse, raj za gurmane. U sklopu gurmanskog obilaska tržnice Marché Victor Hugo u maloj grupi posjetitelji se na najvećoj natkrivenoj tržnici u Toulouseu mogu upoznati s francuskom kuhinjom, uključujući lokalni sir, suhomesnate proizvode, foie gras i kruh.

Gdje boraviti: samo 20 minuta od Toulousea, a kratkom vožnjom udaljen od Bessieresa i njegovih omleta, smještajni objekt Villa Toscane - Atelier d'Artistes et B&B à 20 mn de Toulouse nudi šarmantan smještaj s doručkom uz vlastiti bazen i poglede na vrt. Ovaj smještajni objekt nudi hranu lokalnih proizvođača u sklopu kontinentalnog doručka. Gostima koji putuju s djecom na raspolaganju su dječje igralište te prostor za stolni tenis u kojem mogu uživati i odrasli i djeca.

Kotrljajuća jaja - Stockholm, Švedska

Na Påskafton (Veliku subotu) mnoge obitelji u Švedskoj okupit će se sa rodbinom i prijateljima da bi obilježile tu prigodu. Pritom će se mnogi od njih okušati u zabavnom običaju kotrljanja jaja. Za tu jedinstvenu igru potrebne su pisanice i crjepovi koji se drže pod određenim kutom uz pod, a pisanice se zatim kotrljaju niz njih. Pobjednik je onaj čije jaje stigne najdalje ili se tijekom kotrljanja ne razbije. Ta se tradicija njeguje diljem zemlje, ali idealno uskršnje odredište upravo je glavni grad. Ovaj veličanstveni grad popločanih ulica i mostova izgrađen je na arhipelagu s više od 14 otoka. Osim u kotrljanju jaja, posjetitelji Stockholma mogu sudjelovati i u obilasku muzeja Skansen Open-air Museum. Svake godine organizira se uskršnji sajam s rukotvorinama, tipičnom švedskom hranom i uskršnjim slatkišima.

Gdje boraviti: kao središnje mjesto za istraživanje Stockholma idealan je stari dio grada Gamla Stan, koji se sastoji od šarenih zgrada iz 17. i 18. stoljeća duž popločanih ulica. Smještajni objekt Gamla Stan Apartments nalazi se na sjajnoj lokaciji u centru grada, a nudi elegantan smještaj s potpuno opremljenom kuhinjom, dnevnim boravkom i blagovaonicom da biste se osjećali kao kod kuće.

Cascarones - Mazatlán, Meksiko

Iako tehnički nisu dio proslave Pascue (Uskrsa) u Meksiku, cascarones, jaja jarkih boja koja se izdube i ispune konfetima, malim igračkama ili slatkišima, popularna su tijekom karnevala koji se odvija u tjednima prije Pepelnice. Karnevalom se obilježava kraj uživanja nakon kojeg slijedi 40 dana i noći posta tijekom korizme. Ljudi svih uzrasta tijekom slavlja bacaju cascarones u zrak i razbijaju ih. U mnogim gradovima u Meksiku održava se karneval, ali najveća proslava, i to ona čije je prvo izdanje ostalo poznato po jajima cascarones, održava se u gradu pješčanih plaža i odmarališta Mazatlánu. Da bi razgledali znamenitosti, posjetitelji mogu poći na obilazak grada Mazatlána, koji obuhvaća odlazak na vidikovce s kojih se pruža panoramski pogled na grad, a zatim posjet povijesnom centru i njegovim povijesnim zgradama duž uskih ulica.

Gdje boraviti: svega nekoliko koraka od plaže Cerritos gosti mogu boraviti u smještajnom objektu Brujas Tower Beach Resort. Taj apartmanski smještajni objekt gostima nudi terasu, pogled na more i teniske terene, a u svojem kompleksu rado prihvaća sve goste koji se žele osjećati kao kod kuće dok uživaju u karnevalskom slavlju. 

20.03.2024. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh