« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KOSOR OPTUŽUJE

Sanader pokušava srušiti vladu i HDZ

Predsjednica Vlade izjavila je kako je zahtjev Sanadera za aktiviranjem saborskog mandata na tragu rušenja vlade, vladajuće koalicije i urušavanja HDZ-a

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (CROPIX)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

ovisnost o kokainu

,

biološki napad

"Što se tiče aktiviranja mandata, to je nešto što smo mi očekivali, nešto što sam ja apsolutno predviđala. Ukupno gledavši mogli bi reći već viđeno, ako nikad prije i nikad poslije, a onda 3. siječnja, znači već viđeno. To su potezi koji su definitivno na tragu pokušaja rušenja vlade i vladajuće koalicije i svakako urušavanja HDZ-a", kazala je Kosor u izjavi za novinare nakon današnje sjednice Vlade.

Sve već viđeno i sve očekivano, ponovila je nekoliko puta, a tim je riječima opisala i prekjučerašnje Sanaderovo svjedočenje na saborskom istražnom povjerenstvu za Inu. "Vidjeli ste kako se tko držao i kako je tko i što pitao na saborskom povjerenstvu, svakako, uz zdušno pridržavanje ljestvi iliti lojtri i držanje svijeće SDP-a, apsolutno, i svo oduševljenje koje smo čitali na njihovim licima i njihovim izjavama i ponašanju to vrlo jasno govori", kazala je Kosor.

"Ništa nije slučajno, sve je već viđeno. Dakako straha nema. Vidjet ćemo vrlo brzo prema onoj, mnogi danas vole poslovice, da snijeg nije pao da pokrije brijeg nego da se pokažu različiti tragovi. Malo parafraziram", dodala je i naglasila kako osobno smatra da Hrvatska nema alternative ni oko pregovora o ulasku u EU, ni borbe protiv kriminala i korupcije ni provedbe Programa gospodarskog oporavka.

"Hrvatska nema alternative oko završetka pregovora - to je naš povijesni, naš strateški cilj. I oni koji žele zaustaviti ove procese žele da Hrvatska ide na sporedni kolosjek, da Hrvatska čeka, a možda bih mogla reći da čeka u potpunoj neizvjesnosti, potpunom mraku - to apsolutno nećemo dozvoliti. Ali, isto tako nećemo dozvoliti da se zaustavi borba protiv kriminala i korupcije i Program gospodarskog oporavka. Mi želimo da Hrvatska kao gospodarski snažna uđe i postane 28. članica EU", naglasila je premijerka.

Upozorava da bi rušenje vlade i vladajuće koalicije u ovom trenutku definitivno značilo upravo zaustavljanje provedbe Programa gospodarskog oporavka i to u trenucima kada su mjere koje su poduzete počele davati rezultate (povećanja izvoza, oporavak drvnoprerađivačke industrije, procjene analitičara o rastu BDP-a u zadnjem tromjesječju ove i u idućoj godini).

A toga se, upozorila je, mnogi boje. "To izaziva strah i ide se na to da se zaustavi Program gospodarskog oporavka i to bi definitivno značilo zaustavljanje europskog puta Hrvatske jer bi to apsolutno značilo prekid pregovora. Izgubili bismo momentum u pregovorima za ulasku u EU koji sada imamo i sigurno da se u tom slučaju ne bi ostvario naš vrlo realan plan o tome da negdje do sredine 2011. završimo pregovore i potpišemo pristupni ugovor", kazala je dodavši da su tom tragu i prekjučerašnje Sanaderove izjave oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom koji je, naglašava Kosor, odličan sporazum.

"To je odličan sporazum koji kaže da će svi procesni rokovi početi teći kad Hrvatska potpiše pristupni ugovor, ne prije, nego onda kada de facto bude za stolom", rekla je. "Svakako to je na tragu i zaustavljanja borbe protiv korupcije. Podsjećam vas i da promislite o tome tko nije glasao za glavnog državnog odvjetnika kojeg je Hrvatskome saboru predložila moja vlada i ja osobno, tko napada svakodnevno ministra unutarnjih poslova, mene i vladu u cijelini", kazala je premijerka Kosor. Na dodatna pitanja novinara nije odgovarala ispričavši se obvezama i gostima koje mora primiti. (hina/metro-portal)

14.10.2010. 17:44:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh