« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
JADRANKA KOSOR

Spremni smo pregovarati o Ljubljanskoj banci

Hrvatska će formalno Banci za međunarodna poravnanja iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Jadranka Kosor

,

pregovori

,

Ljubljanska banka

"Mi smo napravili dobar posao za Hrvatsku, a o bilo kakvom prodavanju bilo čega, a kamoli teritorija ne samo da nema govora nego smo pokazali kako se ponaša, živi i vlastitim radom trasira europski put", kazala je Kosor. Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivana Šuker da BIS-u u Baselu iskaže spremnost Hrvatske za nastavak pregovora u skladu sa člankom 7. aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije.

To je na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, podsjetila je Kosor ponavljajući i kako je tada rečeno da dogovori dviju država ne ograničavaju prava pojedinaca. Kosor je također ponovila kako je to stajalište sa sastanka u Sloveniji usuglašeno s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim te da je HNB suglasna s današnjom odlukom Vlade. Napomenula je i da je danas telefonski razgovarala sa slovenskim premijerom Pahorom.

Slovenija će poduprijeti zatvaranje preostalih poglavlja, kazala je Kosor koja s optimizmom gleda i na međuvladinu konferenciju početkom studenog i očekuje zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala. Ponovila i da su i ona i Pahor, odnosno vlade dviju zemalja pokazale odlučnost, znanje, umješnost u savladavanju prepreka kada su prošle godine dogovorili kako će rješavati spor oko graničnog pitanja i kako su to odvojili od hrvatskih pregovora o ulasku u EU.

To su podržali i poduprli svi naši prijatelji i saveznici, članice EU i svi oni koji žele dobro Hrvatskoj, kazala je podsjećajući i kako je Sveti Otac u siječnju jasno rekao da pozdravlja sporazum Hrvatske i Slovenije i način na koji rješavaju probleme.

A očito je da i danas neke na to treba podsjećati i neki ne žele i neće razumijeti, a to je zaista samo njihov problem, da smo mi odvojili hrvatske pregovore od tog problema, omogućili da Hrvatska nastavi svojim europskim putem, trasirali rješenja problema koji punih 18 godina nisu bili riješeni i nije se nazirao put njihova rješenja, naglasila je premijerka. (hina/metro-portal)


14.10.2010. 16:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh