« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POSLIJE MULJA

Mađarska tvornica aluminija s radom nastavlja u petak, voda Dunava na analizi

Oko 750 stanovnika sela Kolontara, koje se prvo našlo na udaru smrtonosnog mulja, napokon će se moći vratiti kući u petak poslijepodne

Otrovni mulj
Otrovni mulj (Neja Markičević, Dorijan Horvat/CROPIX)

Tvornica aluminija na zapadu Mađarske iz koje je nedavno istekao otrovni mulj nastavit će proizvodnju u petak u podne, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik mađarske vlade. Vladin dužnosnik Gyorgy Bakondi, koji u ime vlade upravlja tvornicom MAL ltd, najavio je dan prije da će ta tvornica proraditi do kraja tjedna. Više od milijun prostornih metara otrovnoga crvenog mulja izlilo se 4. listopada iz tvorničkog spremnika za odlaganje otpada i usmrtilo devetero ljudi te uništilo goleme poljoprivredne površine.

Oko 750 stanovnika sela Kolontara, koje se prvo našlo na udaru smrtonosnog mulja, moći će se vratiti kući također u petak poslijepodne, rekao je ministar okoliša Zoltan Illes. Ipak, kuće u nižim dijelovima sela potpuno su uništene u naletu mulja od dva metra. "Mještani Kolontara koji su ostali beskućnici bit će i dalje kod rodbine i prijatelja, a onima koji nemaju kamo osigurat će se drugi oblik smještaja", rekao je Illes.

>> Ekskluzivno: Mađarska kao film katastrofe

U međuvremenu analiza vode uzete jučer ujutro iz Dunava u hrvatskom dijelu ukazuje na pojačanu koncentaciju aluminija, ali u opadanju u odnosu na prethodni dan dok je jučer popodne koncentracija dodatno pala što bi moglo ukazivati na brzi prolazak "vala" onečišćenja, priopćila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Uzimanje uzoraka Dunava

Analiza vode uzete prekjučer iz Dunava kod Batine utvrdila je pojavu maksimalno izmjerene koncentracije ukupnog aluminija u odnosu na dosadašnje analize i to 4,5 puta više od do sada maksimalno zabilježene vrijednosti tijekom izvanrednog ispitivanja vode iz Dunava. Jučer ujutro koncentracija je bila 3,1 puta viša od maksimalno zabilježene vrijednosti tijekom izvanrednog uzorkovanja a jučer popodne 2,5 puta. Analize uzoraka od četvrtka i petka pokazat će jasniju sliku.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za toksikologiju porast aluminija iznad maksimalno dozvoljene količine ne predstavlja opasnost niti za ljudsko zdravlje niti za okoliš. Aluminij se praktički ne asporbira iz probavnog sustava i unošenje povećanih količina tog metala gutanjem ne predstavlja nikakvu opasnost. Koncentracije ostalih opasnih metala poput arsena, kroma i žive nisu se značajnije mijenjale kroz cijelo promatrano razdoblje i bile su znatno niže ispod maksimalno dozvoljene količine. Mjere nadzora provodit će se i dalje, ovisno o procjeni nadležne vodopravne inspekcije. (hina/metro-portal)

14.10.2010. 21:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh