« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
CUBA LIBRE?

Samozatajan 85. rođendan Fidela Castra

Njegov rođendan povod je mnogobrojnim proslavama u zemlji, uključivo svečanost u velikom kazalištu "Karl Marx" u Havani

Vremešni komunistički vođa daleko od očiju javnosti
Više o

Fidel Castro

,

Kuba

,

proslava rođendana

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro slavi u subotu 85. rođendan daleko od javnog života, nakon što je svojem bratu Raulu prepustio zadaću reformiranja socijalističkog gospodarskog modela koji je na rubu propasti.

Njegov rođendan, za razliku od Raulova koji je u lipnju napunio 80 godina, povod je mnogobrojnim proslavama u zemlji, uključivo svečanost u velikom kazalištu "Karl Marx" u Havani. Njegova nazočnost međutim nije potvrđena.

Nakon 48 godina vladavine, Fidel Castro je iz zdravstvenih razloga prepustio vlast svojem bratu Raulu u srpnju 2006., označivši time kraj jedne epohe za taj otok s 11 milijuna stanovnika koji su se polako naviknuli na život bez sveprisutnog predsjednika.

Raul Castro već pet godina pokušava provesti niz gospodarskih reformi odobrenih u travnju na povijesnom kongresu Komunističke partije koje predviđaju otvaranje tržišnom gospodarstvu i stranom kapitalu te snažno rezanje javnog sektora.

Fidel Castro u međuvremenu u miru svoje rezidencije na zapadu Havane, gdje živi sa suprugom Daliom Soto del Valle, promišlja o velikim međunarodnim pitanjima. Do sada je objavio 361 "misao". U javnosti se rijetko pojavljuje, zadnji put na kongresu Komunističke stranke u travnju.

Sin galicijskog imigranta i kubanske seljanke i otac osmero djece, od kojih se nijedno ne bavi politikom, Fidel Castro je posljednji preživjeli iz velike ere Hladnog rata i jedna od najkontroverznijih osoba 20. stoljeća.

Veliki neprijatelj SAD-a i imperijalizma, Castro je za svoje pristaše veliki humanistički revolucionar, a za protivnike nemilosrdan diktator. Njegovi neprijatelji očekivali su da će kubanska revolucija nestati njegovim odlaskom s političke scene, no to se nije dogodilo. Upitani što će se dogoditi na Kubi kada on umre, analitičari se općenito slažu da će to biti "povijesni pogreb".

12.08.2011. 16:34:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    12.08.2011. 17:02
    Viva Fidel!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh