« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
NYT

Al Qaida radi ricinsku bombu za napade na SAD

Smrtonosnim otrovom ricinom trebali bi napasti mjesta na kojima se skuplja više ljudi - stvaran plan ili nepotrebno dizanje tenzija?

Umjesto ricinusovog ulja može se napraviti smrtonosni ricin
Umjesto ricinusovog ulja može se napraviti smrtonosni ricin (Wikipedia)
Više o

Al Qaida

,

ricinska bomba

,

ricin

,

bojni otrov

Američki čelnici misle da podružnica Al Qaide u Jemenu želi proizvesti ricinsku bombu koju bi upotrijebila u napadima na Sjedinjene Države, piše New York Times a prenosi Hina.

Pozivajući se na tajna izvješća obavještajnih službi, list piše da islamistički borci u Jemenu ubrzano rade na proizvodnji većih količina sjemena ricinusa koji je glavni sastojak otrova ricina.

Po dokumentima na koje se poziva list, Al Qaida u Jemenu želi proizvesti smrtonosni otrov koji će omotati manjom količinom eksploziva što ga planira detonirati na prometnim mjestima u SAD-u, poput velikih trgovačkih centara, zračnih luka i postaja podzemne željeznice.

Ako se udahne, ricin je smrtonosan i u vrlo malim količinama. Čelnici za suzbijanje terorizma nemaju ipak informacije koje bi upućivale da je riječ o neposrednoj prijetnji, dodaje list.

Islamisti sada traže kako će zalihe sjemena i kemičare koji rade na tajnom mjestu u pokrajini Šabvi, preseliti na jug Jemena, po istom izvoru.

Visoko vojno zapovjedništvo američke vojske već je otvoreno izrazilo zabrinutost zbog političkog vakuuma u Jemenu koji Al Kaidinim borcima omogućuje da prošire svoje djelovanje u toj zemlji na rubu građanskog rata, nakon velikih narodnih prosvjeda protiv vlasti.


U petak je vojska ubila četiri osobe za koje sumnja da su pripadnici Al Qaide, blizu Zindžibara, na jugu zemlje. Taj grad je najvećim dijelom u rukama islamističkih aktivista, tvrde vlasti
13.08.2011. 08:56:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh