« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ALTERNATIVNI PUT

Samohipnoza zauzdava bol izazvanu rakom i ostalim bolestima

Stanje visoke budnosti, visoke osviještenosti i koncentracije u kombinaciji s relaksacijom pomaže pacijentima da zaustave intenziviranje boli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

bol

,

hipnoza

,

samohipnoza

,

psihoterapija

Koliko je žena koje se svakodnevno moraju suočiti s rakom dojke, ali i ostalim vrstama raka i bolesti koje gotovo uvijek podrazumijevaju strašnu bol. Te boli nisu pošteđeni ni muškarci. Srećom, za njih postoji nada da će se jednom osjećati bolje. Sve zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta Buffalo.Put prema kvalitetnijem življenju je alternativan, ali obećavajući - radi se o hipnozi.

U kombinaciji s nekoliko psihoterapeutskih sesija, samohipnoza kod pacijentica s rakom dojke, koje trpe strašnu bol, pomogla im je, s vremenom, da izdrže, da kontroliraju razinu te boli. Istraživanje je djelomično vodila Lisa D. Butler, izvanredna profesorica pri Školi socijalnog rada s navedenog sveučilišta, i ono je pokazalo da samohipnoza kod žena, kod kojih je rak već metastazirao, u kombinaciji sa psihoterapijom dovodi do toga da pacijentice mogu kontrolirati bol tijekom znatnog vremenskog perioda u usporedbi sa pacijenticama koje nisu prolazile takav tretman.

Samohipnoza se u ovom slučaju definira kao stanje visoke budnosti, visoke osviještenosti i koncentracije u kombinaciji s relaksacijom. Butler kaže da istraživanje daje sasvim novi uvid u to kako bi se bol izazvana rakom ili nekom drugom bolešću u buduće mogla zauzdati. „Veliki dio priče o boli je ne samo njeno doživljavanje već i njeno očekivanje. Strah smo pogoršava stvar. Ovo (samohipnoza) ženama daje alat uz koji se mogu nositi s tim problemom", kaže Butler.

Svih 125 žena koje su sudjelovale u istraživanju naučile su se tehnikama kao što je vizualizacija, na primjer. Zatim su neke od njih morale koristiti tu tehniku da bi održavale terapije na sebi samima i nakon toga podnijeti izvješće o boli koju osjećaju. Rezultati su pokazali da su žene koje su prošle terapiju i koje su koristile ovu tehniku lakše kontrolirale bol od onih koje nisu primjenjivale tehniku samohipnoze. Kontrola bola u ovom slučaju znači da se ona nije intenzivirala iako je još uvijek bila prisutna. Zasad ova vrste terapije postoji u SAD-u, točnije najviše u New Yorku. Ali pitanje je vremena kad će se proširiti i na ostatak svijeta.

Butler smatra da bi žene trebale polagati nadu u ovu terapiju jer je u konvencionalnim metodama malo toga što im može pomoći da se nose s boli. Osim toga, prednosti grupnih terapija su također nešto o čemu bi oboljele žene trebale razmisliti. Zajedničkim snagama najbolje se može boriti protiv raka, uvjerena je Butler. „Kad imate posla s rakom jasno je da on ima ogroman utjecaj na vaš život. Vrlo je zabrinjavajuć. U grupama je lakše procesuirati ono kroz što prolazite", zaključuje Butler.

13.04.2010. 15:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh