« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Samo Staljin

Ovih dana otvorena je izložba Staljinovih portreta u Sankt Peterburgu

Fotografija vijesti
Više o

komunizam

,

Staljin

,

izložba Staljin

Izložba koja prikazuje percepciju Staljina u ruskom slikarstvu u zadnjih osamdeset godina otvorena je u Muzeju političke povijesti u Sankt Peterburgu.

"Izložba prikazuje razvoj Staljinova imidža i procvat kulta ličnosti do naših dana", objašnjava suradnica muzeja Galina Larionova.

Na prvim službenim slikama s početka tridesetih godina, "drug Staljin" pojavljuje se kao "prvi među jednakima". Često ga okružuju seljaci, radnici. Zabrinut ili ozbiljan daje naslutiti svoje emocije.

Četrdesetih i pedesetih na velikim platnima majstora sovjetskog razdoblja "mali otac naroda" postaje statičniji i monumentalniji, njegov prikaz poprima božanske crte.

Četrdeset godina kasnije slikari perestrojke usredotočuju se na autora velikih čistki iz 1937.-38. Na plakatu slikara Sergeja Vepreva, Staljin se pojavljuje s pozadinom crvene zvijezde koja krvari obavijena bodljikavom žicom.

Za moderne slikare Staljin više nije "utjelovljenje zla" već umjetnička tema kao svaka druga.

Slika Sergeja Baskalova "Durex. No 1 u SSSR-u" prikazuje Staljina na ambalaži prezervativa. Jurij Činik nudi instalaciju "Drugi život": kolutovi higijenskog papira s likom sovjetskog diktatora poslagani su u biblioteku.

Izložba ostaje otvorena do 20. travnja. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 14:37:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh