« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
TRIBINA

Gdje je nestao humor u hrvatskom tisku?

Sloboda tiska i medija općenito otupila je humoristične oštrice.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

cenzura

,

humor

,

Tisak

,

mediji

,

Društvo hrvatskih književnika

,

humoristički časopisi

Društvene promjene u Hrvatskoj u zadnjih 15-ak godina dovele su do toga da su se prezentacija i doživljaj humora znatno promijenili, humor i karikatura gotovo su posve istisnuti iz dnevnog tiska, a na tržištu danas ne postoji nijedan humoristički časopis, ustvrdili su sudionici večerašnje tribine o humoru u medijskom prostoru u Društvu hrvatskih književnika.

Karikaturist Srećko Puntarić smatra da u tome dijelimo sudbinu ostalih tranzicijskih zemalja, u kojima je humor cvjetao dok su postojale zabranjene teme i cenzure. Samim rušenjem tabua i otvaranjem slobode tiska i medija, humoristički časopisi izgubili su na svojoj britkosti. Osim toga, promijenile su se i same novine, u kojima prevladavaju oglašivači, a one same više nemaju ni ozbiljnosti ni humora, rekao je Puntarić.

Iako su nove generacije u potrazi za video senzacijama i najčešće nemaju vremena iščitavati karikature, karikaturist Ivan Pahernik smatra da je danas u Hrvatskoj stvoren prostor za pokretanje humorističkog časopisa. Međutim, ističe da takav žanr nije komercijalan jer humor danas ne može tržišno živjeti, te zahtijeva financijsku potporu, što je slučaj i u svim drugim europskim zemljama. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 10:59:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh