« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
PODACI

Samo četvrtina radnika zaposlena je za stalno

Procjenjuje se da je samo četvrtina radnika u svijetu stalno zaposlena dok u Hrvatskoj takav status ima oko dvije trećine zaposlenih

Gazde vladaju svijetom
Gazde vladaju svijetom (Shutterstock)
Više o

posao

,

radnici

,

stalni posao

Samo 26,4 posto radnika širom svijeta radi na temelju ugovora o stalnom radnom odnosu, utvrdio je ILO u prvom godišnjem izvješću o "prirodi radnih mjesta" koje obuhvaća ukupno 180 zemalja svijetaodnosno 84 posto svjetske radne snage.

Među preostale tri četvrtine radnika, njih oko 13 posto zaposleno je temeljem ugovora o skraćenom radnom vremenu ili na određeno vrijeme, a čak 60,7 posto radi bez ikakvog ugovora, utvrdili su u ILO-u.

Najveći je udio radnika "bez stalnog ugovora" prema podacima iz 2010. bilježila Kina, čak 91,47 posto.

U Hrvatskoj je prema raspoloživim podacima ILO-a iz 2012. godine udio "bez stalnog ugovora" bilo 33,5 posto radnika, pokazuje izvješće.

U ILO-u izdvajaju i trend učestalog zapošljavanja na određeno vrijeme, posebno među ženama. "U većini zemalja za koje postoje odgovarajući podaci broj radnih mjesta sa skraćenim radnim vremenom rastao je u razdoblju od 2009. do 2013. brže nego broj radnih mjesta s punim radnim vremenom.

"Nove brojke signaliziraju sve širu lepezu oblika zapošljavanja u svijetu rada. U pojedinim slučajevima nestandardni oblici zapošljavanja mogu pomoći ljudima da uđu na tržište rada ali novi trendovi odražavaju i raširenu nesigurnost među mnogim radnicima u današnjem svijetu", ističe glavni tajnik ILO-a Guy Ryder.

20.05.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh