« Svijet
objavljeno prije 9 godina
BRAVO!

Istospolni brakovi ozakonjeni u Irskoj

Republika Irska na povijesnom je referendumu uvjerljivom većinom glasovala za ozakonjenje istospolnog braka - više od 62 posto onih koji su se odazvali na narodno izjašnjavanje odgovorilo je DA

Dugine boje zasjale nad Dublinom
Dugine boje zasjale nad Dublinom (Arhiva)
Više o

Irska

,

istospolni brakovi

,

ustavna definicija braka

Irska, bastion katolicizma koji domaći desničari često navode kao zemlju na koju bi se trebali ugledati opalila je žestoku šamarčinu protivnicima istospolnih brakova, jer je više od 62 posto građana koji su izašli na referendum glasalo za promjenu ustavne definicije braka.

U trenucima kad se u Hrvatskoj pokušava u Ustav progurati svašta, od definicije braka kao zajednice muškarca i žene do prava branitelja, Irci su, kao tradicionalno katolička zemlja pokazali zavidnu razinu osviještenosti. 

Pred četiri godine u Irskoj su ozakonili istospolne zajednice, a sada više neće biti prepreka za sklapanje pravih istospolnih brakova nakon što se promijeni ustavna definicija braka, relikt nekih drugih vremena.

Podaci su stvarno porazni za sve "tradicionaliste" - za promjenu ustava kojom se dopušta brak istospolnim parovima ukupno je glasovalo 1,201.607 Iraca, dok je protiv bilo 734.00 ljudi. O tome koliko je Ircima bilo značajno to pitanje svjedoči i odaziv na referendum, koji je bio iznad 60 posto, veći nego i na jednom referendumu u posljednja dva desetljeća, čemu je pripomogla i činjenica da su se mnogi irski državljani iz svijeta nakratko vratili u domovinu samo kako bi glasovali.

Od 43 izborne jedinice, referendum je 'prošao' u 42, a protiv je glasovala jedino pretežito ruralna izborna jedinica Roscommon-South Leitrim u središtu zemlje, odbacivši istospolne brakove s 51,42 posto. Najviše glasova 'za' zabilježeno je u istočnom Dublinu - 75 posto. 

Neki idu naprijed, a druge pokušavaju odvesti u srednji vijek ... kako referendumima, tako i željom za vlašću ...

24.05.2015. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh