« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina
WTF?!

Sakrili imovinske kartice političara?!

Ako ste mislili da ćete moći proganjati nekog lokalnog ili bolje pozicioniranog dužnosnika zato što je za vrijeme mandata stekao bogatstvo, varate se - na webu imovinskih kartica više nema

Izabrati ih možete, ali onda ih pustite da muljaju koliko žele?
Izabrati ih možete, ali onda ih pustite da muljaju koliko žele? (Shutterstock)
Više o

imovinske kartice

,

političari

,

politika

,

Agencija za zaštitu osobnih podataka

,

Dalija Orešković

Agencija za zaštitu osobnih podataka donijela je rješenje kojim je utvrdila da je objavljivanjem određenih podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika na internetskim stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, ta institucija povrijedila Zakon o zaštiti osobnih podataka te im se zabranjuje javna objava podataka o bračnom stanju, broju djece, neto iznosu plaće dužnosnika iz prethodnog zaposlenja i dio podataka o kreditnim zaduženjima prije stupanja na dužnost - naziv institucije kod koje je kredit ostvaren i rok otplate.

Povjerenstvo se, kazala je predsjednica Dalija Orešković, ne slaže s razlozima niti pravnim tumačenjima s kojima je Agencija obrazložila rješenja, no dužni su poštivati nalog drugog državnog tijela.

'Statistički podaci o posjećenosti i pregledu internetskih stranica povjerenstva pokazuju da interes građana sve više raste. Uklanjanjem ovih podataka imovinska kartica gubi svoju moć i snagu u borbi protiv korupcije', ustvrdila je.

Ti podaci, upozorila je Orešković, nužni su da se uoče pojedine nelogičnosti ili nesrazmjeri između zakonitih prihoda dužnosnika od onih stečenih za vrijeme trajanja mandata ili okolnosti iz kojih proizlazi mogući sukob interesa.

Istaknuvši da su se uklanjanjem ovih podataka od građana sakrili upravo oni podaci koji im daju povoda da postavljaju očita i opravdana pitanja, Povjerenstvo je odluku ocijenilo kao veliki korak unatrag.

Agencija za zaštitu je utvrdila da prilikom objave određenih osobnih podataka dužnosnika na internetskim stranicama, Povjerenstvo nije poduzelo odgovarajuće tehničke mjere zaštite te da su zbog takvog propusta Povjerenstva osobni podaci dužnosnika 'postali dostupni globalno svjetskoj javnosti'.

04.05.2015. 17:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh