« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
POKUŠAJ PREDAJE

Saif al-Islam traži direktni let iz svog skrovišta do Haaga

Nakon što su mu pobunjenici iz osvete prije tjedan dana smaknuli oca, 39-godišnji Saif skrio kod nomada u Sahari i sad traži sklonište u inozemstvu

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Saif al-Islam

,

ubijen Gadafi

U opravdanom strahu za vlastiti život jedan od preživjelih sinova ubijenog Moamera Gadafija, Saif al-Islam, pokušava organizirati avionski let iz svog skrovišta u pustinji koji bi ga odveo ravno do Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, prenosi Hina.

Još se ne zna mnogo o tome planu, a Reuters nije uspio dobiti ni službenu potvrdu, ali čini se da se nakon što su mu pobunjenici iz osvete prije tjedan dana smaknuli oca Moamera Gadafija, 39-godišnji Saif skrio kod nomada u Sahari i sad traži sklonište u inozemstvu.

Čak i da može do dijela golema bogatstva što ga je Gadafijev klan sklonio u inozemstvu tijekom 42-godišnje vladavine Moamera Gadafija, ipak mu optužnica ICC-a zbog uloge u gušenju pobune ograničava dostupne opcije.

To je možda objašnjenje, piše Reuters, zašto Saif razmatra mogućnost predaje ICC-u, a njegova mati i preživjela braća i sestre jednostavno su pobjegli u Alžir i Niger.

ICC zahtijeva od zemalja potpisnica da predaju osumnjičenike i već je objavio da pokušava potvrditi informaciju o tome gdje je Saif al-Islam Gadafi i koje su mu namjere.

Vjeruje se da je sa Saifom i nekadašnji šef libijskih obavještajaca Abdulah al-Senusi. On je treći optuženik s ICC-ova popisa. Prvi je bio Moamer Gadafi. Jedan izvor u libijskome nacionalnom prijelaznom vijeću rekao je da su dvojica preživjelih optuženika zajedno, da ih štite Tuarezi u tzv. Trokutu, uz alžirsku i nigersku granicu.

28.10.2011. 08:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh