« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
AFGANISTAN

SAD više ne objavljuje broj talibanskih žrtava

Nakon osam godina u razrušenoj zemlji američka vojska uspjehe je odlučila mjeriti spašenim civilima, a ne mrtvim gerilcima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

američka vojska

,

talibani

,

rat u Afganistanu

,

Stanley McChrystal

,

podaci o stradalima

Predstavnici američke vojske u Afganistanu nedavno su odlučili prestati objavljivati broj talibana koje su ubili jer tvrde da su to obično netočni i nepotpuni podaci koji odvraćaju pozornost od prave svrhe njihove misije. Tim postupkom indirektno su opovrgnuli veliku većinu svojih dosadašnjih 'uspjeha', odnosno podataka o sukobu u toj desetljećima ratom razaranoj zemlji.

Od kada je na mjesto zapovjednika 101.000 američkih i stranih vojnika u Afganistanu došao general Stanley McChrystal, međunarodne snage u Afganistanu zamijenile su klasične borbene aktivnosti protugerilskim djelovanjem.

General McChrystal je izjavio kako se učinkovitost njihove misije više neće mjeriti brojem ubijenih talibana već brojem Afganistanaca koji će biti zaštićeni od nasilja. "Mi ne provodimo operacije u Afganistanu zato da bismo ubijali ljude, već da bismo odvratili pobunjenike i zaštitili civile", poručili su iz američkih vojnih snaga putem svoje glasnogovornice.

Bitnija McChrystalova odluka od 'prikrivanja' neprijateljskih žrtava je namjera da zaštiti živote afganistanskih civila zbog koje je ovaj mjesec izdao zapovijed kojom se ograničava uporaba zračnih napada u blizini stambenih područja.

Izvor: Hina

28.07.2009. 17:42:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh