« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
BALKANSKI KUMOVI

Duhanska mafija ugrožava sigurnost Borisa Tadića

Suradnja hrvatske i srpske policije na slučaju Pukanićevog ubojstva uznemirila je čvrsto isprepleteno balkansko podzemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Boris Tadić

,

slučaj Pukanić

,

Slobodan Đurović

,

Milo Đukanović

,

Sreten Jocić

,

Ratko Knežević

,

duhanska mafija

,

Stanko Subotić

,

duhanski kartel

Crnogorski biznismen Ratko Knežević za dnevnik Blic od utorka izjavio je kako je predsjednik Srbije Boris Tadić na meti duhanske mafije te mu je sigurnost ugrožena od kada su uhićene osobe osumnjičene za ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića koji je o toj temi pisao. Duhanskim kartelom rukovode crnogorski premijer Milo Đukanović i poslovni čovjek Stanko Subotić koji su ogorčeni jer ni prethodne ni sadašnje vlasti u Hrvatskoj i Srbiji nisu htjele s njima postići dogovor, tvrdi Knežević, bivši član crnogorske vlade i Đukanovićev kum.

"Koliko mi je poznato, ima ozbiljnih indicija da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predao Borisu Tadiću u Sofiji materijale u vezi s ugroženošću predsjednika Srbije, a do kojih se došlo u istrazi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića", rekao je za Blic.

Duhanski kartel zatečen je i uplašen suradnjom hrvatske i srpske policije na otkrivanju počinitelja i naredbodavaca ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, tvrdi Knežević. Pukanić je istraživao crnogorsku duhansku mafiju te o svojim saznanjima dao iskaz pred sudom u Trstu koji je istraživao krijumčarenje cigareta. Ni Hrvatska ni Srbija ne žele nikakav dogovor s kartelom, rekao je Knežević.

"Siguran sam da krizni stožer koji zasjeda u vili Stanka Subotića na Svetom Stefanu ili u kafiću Grand u Podgorici razmatra kako zaustaviti mogući razgovor Slobodana Đurovića Kardinala s hrvatskim tužiteljima ili Sretena Jocića sa srbijanskim tužiteljima", Ratko Knežević, kum Mila ĐukanovićaDuhanska mafija počela se koristiti čak i diplomatskim vezama kako bi pokušala spriječiti nastavak istrage ubojstva, tvrdi Knežević. Upitan da objasni prirodu tih diplomatskih veza, Knežević je rekao da novi veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, Goran Rakočević Sito ima zadatak šarmirati hrvatsku izvršnu vlast kako bi je privolio da odustane od istrage koja nesumnjivo vodi prema Podgorici i Budvi.

Rakočević je Đukanoviću kum i njegov 'guru' iz omladinskih i partijskih dana, tvrdi Knežević koji je ustvrdio da bi Đukanović bio čak spreman ponuditi Srbiji otklon crnogorskog priznavanja Kosova, samo da se iz Beograda obustavi istraga o radu mafije. "To je on. Najbolji Miloševićev đak. Da je živ Milošević bi i iz Haaga bio ponosan na njega", rekao je Knežević.

Blic piše da u uredu predsjednika Srbije nisu htjeli niti potvrditi niti opovrgnuti informaciju da je predsjednik Mesić u Sofiji predsjedniku Tadiću predao materijale o ugroženosti srbijanskog predsjednika. Do tih informacija se navodno došlo u istrazi ubojstva novinara Ive Pukanića i Nike Franjića. Predsjednik Mesić potvrdio je da je tijekom upoznao predsjednika Borisa Tadića s djelovanjem kriminalne skupine koja je bila pod istragom u Hrvatskoj i predložio mu da se njima pozabave i srbijanske istražne službe i sudovi.

Izvor: Hina

28.07.2009. 14:59:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh