« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
BORBA PROTIV TERORIZMA

SAD upozorava na sve veću prijetnju od biološkog oružja

Hillary Clinton je rekla da sve države moraju jačati sposobnost otkrivanja i reagiranja na sumnjive epidemije zaraznih bolesti koje možda izazivaju patogeni organizmi koji padnu u pogrješne ruke

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

biološko oružje

Sjedinjene Američke Države u srijedu su pozvale na čvršću međunarodnu suradnju da terorističke skupine ne bi ni razvile ni upotrijebile biološko oružje, s obrazloženjem da je ta prijetnja sve jača, javlja Hina.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako države moraju jačati sposobnost otkrivanja i reagiranja na sumnjive epidemije zaraznih bolesti koje možda izazivaju patogeni organizmi koji padnu u pogrješne ruke.

"Nažalost, sposobnost terorista i drugih čimbenika koji nisu države da razviju i upotrijebe takvo oružje sve je veća. Zato to mora biti predmet našega rada", rekla je Clinton u Ženevi. "Postoje ozbiljni znaci upozorenja i ne treba ih ignorirati", dodala je.

Po njezinim riječima, Al-Kaida na Arapskome poluotoku poziva "braću s diplomom iz mikrobiologije ili kemije... da razviju oružje za masovno uništavanje".

Jednostavno, ali djelotvorno terorističko oružje može se proizvesti od maloga uzorka lako dostupnih opasnih organizama, uz jeftinu opremu i "kemiju i biologiju na srednjoškolskoj razini", dodala je.

07.12.2011. 17:33:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh