« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KASNO PALJENJE ILI?

SAD stopira prebacivanje zatvorenika iz Guantanama u Jemen

Amerikanci su se tek nakon zaoštravanja situacije u Jemenu sjetili da navodne teroriste vraćaju u 'bazu' pa odustaju od tog poteza

Fotografija vijesti
Više o

terorizam

,

Jemen

,

Guantanamo

,

Guantanamo oslobađanje zatvorenika

Obamina administracija objavila je u utorak kako za sada neće vraćati zatočenike iz Guantanama u Jemen, u sklopu mjera jačanja nacionalne sigurnosti nakon pokušaja terorističkog napada na zrakoplov u SAD-u na Božić, u koji je upleten jemenski ogranak Al Kaide.

Od oko 215 osumnjičenih za terorizam koji se nalaze u zatvoru mornaričke baze u zaljevu Guantanamo na Kubi, najveću skupinu čine državljani Jemena, kojih je oko 90.

"Iako ostajemo predani zatvaranju Guantanama, ocijenjeno je da dodatni transferi u Jemen ne bi bili dobra ideja. Mi nećemo dalje prebacivati ljude u Jemen", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Odluka odražava rastuću zabrinutost u SAD-u zbog terorista koji djeluju u Jemenu, nakon božićnog pokušaja Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba da izvede samoubilački bombaški napad na letu iz Amsterdama za Detroit. Abdulmutalab je opremljen eksplozivom i instruiran od operativaca Al Kaide u Jemenu.

Samo nekoliko dana prije pokušaja napada, SAD je vratio u Jemen šest zatočenika iz Guantanama.

Američki dužnosnici vjeruju da su dva bivša saudijska zatočenika iz Guantanama mogla imati ključnu ulogu u pripremi 23-godišnjeg Nigerijca za napad.

Drugi čovjek Al Kaide Arapskog poluotoka, koja djeluje u Jemenu, oslobođen je iz Guantanama, prema medijskim izvješćima u SAD-u.

Prema navodima američkih dužnosnika, među oko 90 državljana Jemena u Guantanamu, oko polovice ih je određeno za vraćanje u domovinu, dok će ostali biti zadržani u američkom pritvoru ili suđeni pred vojnim i civilnim sudovima. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 23:26:53
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    06.01.2010. 09:22
    Sramota da jednu Bushovu nacisticku politiku nastavlja Obama, ta USA politika nema buducnosti...koliko ima tu neduzni i koliko ih pati zbog toga?Bez prava na sudenje jueste politika Inkvizicije.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh