« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŽELE PODATKE

SAD prijeti prekidom suradnje s institucijama EU

Europski parlament mogao bi odbaciti sporazum koji omogućava američkim vlastima da dobiju informacije iz međubankarske mreže Swift

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

EU

,

Europski parlament

,

protuteroristička suradnja

,

međubankarska mreža

,

Swift

,

prekid suradnje

Sjedinjene Države zaprijetile su da neće više surađivati s institucijama EU-a na pitanju razmjene bankovnih podataka u okviru protuterorističke borbe u slučaju da Europski parlament sljedećeg tjedna ne odobri sporazum o tom pitanju.

"Ako se Europski parlament usprotivi tom sporazumu" koji omogućava Washingtonu pristup bankovnim podacima europskih građana, "nisam siguran da će američke vlasti željeti ponovno raspravljati o tom pitanju s Europskom unijom", rekao je američki veleposlanik pri EU-u William Kennard u pismu poslanom predsjedniku Europskog parlamenta Jerzyju Buzeku i šefovima političkih skupina.

Europski parlament mogao bi sljedeći tjedan, u četvrtak, odbaciti sporazum koji omogućava američkim vlastima da dobiju informacije iz međubankarske mreže Swift. Odbor za građanske slobode EP-a glasovao je naime u četvrtak protiv spornog sporazuma te je EP-u preporučio da na konačnom glasovanju tijekom plenarne sjednice ne ratificira taj sporazum.

Odbor smatra kako ovlasti koje su američkim vlastima dane privremenim sporazumom EU-SAD ne pružaju dovoljno jamstava za zaštitu privatnosti građana i tvrdi da je riječ o pretjeranom kršenju ljudskih prava.

Riječ je o privremenom sporazumu u trajanju od devet mjeseci koji je stupio na snagu 1. veljače, ali koji će biti stavljen izvan snage ako ga ne potvrdi Europski parlament. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 16:12:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh