Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2010. 16:12:26
ŽELE PODATKE

SAD prijeti prekidom suradnje s institucijama EU

Europski parlament mogao bi odbaciti sporazum koji omogućava američkim vlastima da dobiju informacije iz međubankarske mreže Swift

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Sjedinjene Države zaprijetile su da neće više surađivati s institucijama EU-a na pitanju razmjene bankovnih podataka u okviru protuterorističke borbe u slučaju da Europski parlament sljedećeg tjedna ne odobri sporazum o tom pitanju.

"Ako se Europski parlament usprotivi tom sporazumu" koji omogućava Washingtonu pristup bankovnim podacima europskih građana, "nisam siguran da će američke vlasti željeti ponovno raspravljati o tom pitanju s Europskom unijom", rekao je američki veleposlanik pri EU-u William Kennard u pismu poslanom predsjedniku Europskog parlamenta Jerzyju Buzeku i šefovima političkih skupina.

Europski parlament mogao bi sljedeći tjedan, u četvrtak, odbaciti sporazum koji omogućava američkim vlastima da dobiju informacije iz međubankarske mreže Swift. Odbor za građanske slobode EP-a glasovao je naime u četvrtak protiv spornog sporazuma te je EP-u preporučio da na konačnom glasovanju tijekom plenarne sjednice ne ratificira taj sporazum.

Odbor smatra kako ovlasti koje su američkim vlastima dane privremenim sporazumom EU-SAD ne pružaju dovoljno jamstava za zaštitu privatnosti građana i tvrdi da je riječ o pretjeranom kršenju ljudskih prava.

Riječ je o privremenom sporazumu u trajanju od devet mjeseci koji je stupio na snagu 1. veljače, ali koji će biti stavljen izvan snage ako ga ne potvrdi Europski parlament. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 16:12:26
http://metro-portal.hr/sad-prijeti-prekidom-suradnje-s-institucijama-eu/32299/