« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVA NADA

Sporazum o prijenosu ovlasti znači okončanje krize u Sjevernoj Irskoj?

Sjeverna Irska preuzet će puni nadzor nad policijom i pravosudnim sustavom u skladu sa sporazumom o prijenosu ovlasti

Belfast
Belfast (Wikipedia)
Više o

Sjeverna Irska

,

sporazum o prijenosu ovlasti

On predstavlja jedan od najvažnijih koraka nakon mirovnog sporazuma 1998. i okončava spor zbog kojega je mogla pasti sjevernoirska vlada.

Sporazum, koji će Belfastu 12. travnja dati prvog ministra pravosuđa, postignut je u četvrtak navečer nakon gotovo dva tjedna razgovora između Demokratske unionističke stranke (DUP) i nacionalističkog Sinn Feina.

"Danas smo osigurali budućnost, trajan mir i podjelu vlasti kako treba biti u Sjevernoj Irskoj", rekao je britanski premijer Gordon Brown na konferenciji za tisak u dvorcu Hillsborough u okolici Belfasta gdje su on i njegov irski kolega Briana Cowen podržali sporazum.

"Ovaj je sporazum siguran znak da se nećemo vratiti u stare loše dane", rekao je premijer Sjeverne Irske Peter Robinson iz DUP-a. "Nijedan budući naraštaj ne bi nam oprostio da smo potratili mir za koji se tako dugo borilo".

Zamjenik prvog ministra Martin McGuiness iz Sinn Feina rekao je da bi se ovaj sporazum "mogao pokazati najvažnijim od svih". "Ovo bi mogao biti dan u kojem je politički proces u Sjevernoj Irskoj postigao zrelost". (hina/metro-portal)

05.02.2010. 15:52:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh