« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
SIGURNOSNI PROBLEMI

SAD ostaje vojno prisutan u Afganistanu do daljnjega?

U Afganistanu bi nakon 2014. trebalo ostati oko 25 tisuća vojnika, većinom instruktora i specijalnih antiterorističkih postrojbi

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Obama

,

povlačenje vojske

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je potpisao 10-godišnji sigurnosni sporazum s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, no tada nije objavljeno koliko bi američkih vojnika moglo ostati u Afganistanu nakon 2014. godine, kada bi Afganistanci trebali preuzeti punu odgovornost za sigurnost svoje zemlje, izvijestio je u srijedu američki javni radio NPR, javlja Hina.

Američki vojni dužnosnici kažu da se planira brojka od 25.000 vojnika pod zapovjedništvom generala s tri zvjezdice. Oni će uključivati instruktore, kao i tisuće pripadnika Zelenih beretki i drugih postrojbi za specijalne operacije koji će raditi s Afganistancima na protuterorističkim misijama. Od NATO-a će biti zatraženo da pridonese sa svojim snagama, ali će vjerojatno SAD osigurati glavninu snaga, navodi NPR.

Afganistanske postrojbe suočene su s nizom prepreka prije nego što budu mogle preuzeti punu odgovornost, a nepismenost je jedna od njih. SAD nastoji dovesti vojnike do razine pismenosti prvog razreda, a časnike do trećeg razreda. Samo oko 20 posto afganistanskih snaga ima obrazovne sposobnosti potrebne za naprednije vojno školovanje, poput onoga za logistiku ili planiranje.

Jedan američki dužnosnik kaže kako ne samo da mnogi afganistanski vojnici ne znaju čitati ili pisati, već mnogi ne znaju ni računati. SAD pokušava zaobići te nedostatke na neke nove načine.

Stopa osipanja afganistanskih snaga gotovo dvostruko je veća od uobičajene, a nedostatak mladih zapovjednika još je jedan problem. Afganistancima nedostaje na tisuće potrebnih narednika, koje se smatra okosnicom svake vojske.

03.05.2012. 07:44:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh