« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TIME OUT

SAD odobrile privremeni azil ilegalnim imigrantima Haićanima

Američki kongresnici pozvaju na proširenje takozvanog prijelaznog imigracijskog statusa na Haićane jer ta zemlja ne može primiti deportovane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Haiti

,

potres

,

ilegalni imigranti

,

Janet Napolitano

Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano u petak je odobrila privremeni, 18-mjesečni azil za Haićane koji su bili ilegalno u SAD-u u vrijeme katastrofalnog potresa u njihovoj zemlji 12. siječnja ili su se legalno zatekli u posjetu SAD-u. Napolitano je kazala kako će Haićanima biti dozvoljen boravak i rad u SAD-u na 18 mjeseci, a nakon toga će vlada razmotriti hoće li produljiti to razdoblje.

"To je vrsta 'time-outa' za Haićane u SAD-u koji mogu početi raditi ... imati neke resurse za sebe i slati natrag na Haiti", rekla je ministrica.

Ona je procjenila da se između 100.000 i 200.000 Haićana može kvalificirati za ono što se naziva "prijelaznim imigracijskim statusom" (TPS). Deseci američkih kongresnika pozvali su ministarstvo domovinske sigurnosti da proširi TPS na Haićane, ističući kako je Haiti u tako lošem stanju da ne može prihvatiti deportirane osobe. (hina/metro-portal)

16.01.2010. 09:21:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh