« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ISTJEČE MORATORIJ

SAD očekuju nastavak dijaloga o izgradnji židovskih naselja

Sjedinjene Države i dalje se nadaju da će Izrael i Palestinci nastaviti mirovne pregovore iako u nedjelju u ponoć istječe moratorij na izraelsku gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali

David Axelrod
David Axelrod (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

izgradnja naselja

,

prosvjed br

"Nastaviti ćemo ih bodriti, vršiti pritisak cijelog dana kako bi se donijela rezolucija o pitanju naseljavanja", rekao je David Axelrod, glavni savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame na američkom tv-kanalu ABC.

Palestinski čelnici su najavili da će se povući iz mirovnih pregovora pokrenutih početkom rujna pod okriljem Sjedinjenih Država ako Izrael ne produži moratorij na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Axelrod je rekao da smatra mogućim kompromis o tom pitanju, iako se židovski doseljenici pripremaju nastaviti gradnju na Zapadnoj obali čim istekne moratorij. Aktivisti izraelskog naseljavanja su u nedjelju položili temelje za jaslice u naselju na okupiranoj Zapadnoj obali tijekom simbolične manifestacije.

Axelrod je rekao da američka državna tajnica nastoji sačuvati otvoreni dijalog između izraelskih i palestinskih čelnika. "Ti su razgovori od ključne važnosti, stigli smo do kritične točke u toj regiji", inzistirao je. (hina/metro-portal)

26.09.2010. 19:48:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh