« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
VELIKA PRIJETNJA

Naftna mrlja stigla do obale Louisiane, ugrožen bogati ekosustav

Naftna mrlja je pet puta veća od prvotnih predviđanja, pa SAD-u prijeti veća katastrofa od one na Aljasci 1989.

(Getty Images)
Više o

ekološka katastrofa

,

naftna mrlja

,

deepwater horizon

,

SP 2014.

,

Centereville

Naftna mrlja nastala nakon prošlotjedne eksplozije i potonuća platforme British Petrola u Meksičkom zaljevu, u noći na petak stigla je do obala Louisiane, gdje ugrožava neka od najboljih ribolovnih područja u SAD-u, kao i ekosustave u priobalju i delti Mississippija.

Naftna mrlja je pet puta veća od prvotnih predviđanja i ako se ne zaustavi daljnje istjecanje nafte na bušotini, ugroženom području prijeti ekološka katastrofa veća od one koja je pogodila Aljasku nakon havarije supertankera Exxon Valdez 1989., iz koga se izlilo 50 tisuća tona nafte, izvješćuju američke TV mreže.

Stručnjaci ističu da bi nafta iz BP-ove bušotine Deepwater Horizon sadašnjim tempom od oko 23 tone dnevno trebala istjecati dva mjeseca da se dostigne količina Exxon Valdeza, kao i da je riječ o lakoj nafti koja brže hlapi, za razliku od teške nafte s Aljaske.

Međutim, stručnjaci istodobno upozoravaju da je razvoj situacije teško predvidjeti, jer su uništene instalacije iz kojih istječe nafta na dubini od 1.500 metara, što otežava napore da se zaustavi istjecanje.

"To izaziva veliku zabrinutost", izjavio je David Kennedy iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu.

"Ja sam prestrašen. Ovo je jako, jako velika stvar. I napori koje će biti potrebni da se nešto učini, pogotovo ako se istjecanje nastavi, prelaze ljudsko poimanje", rekao je Kennedy.

Naftna mrlja mogla bi postati najgora ekološka katastrofa u zadnjih nekoliko desetljeća u SAD-u, jer ugrožava osjetljive močvarne ekosustve u priobalju Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride, koji su dom stotine vrsta ptica, i veliko mrijestilište ribljih fondova Meksičkog zaljeva, jednog od najbogatijih ribolovnih područja na svijetu, koje obiluje škampima, rakovima, kamenicama i brojnim ribljim vrstama.

Brodovi Obalne straže i kompanije British Petrol, uz pomoć lokalnih ribara postavljaju kilometre zaštitnog crijeva na napuhavanje koje treba zaustaviti prodor debljih površinskih slojeva nafte do obale, te raspršuju kemijska sredstva za razgradnju nafte i izvode kontrolirano spaljivanje najdebljih nakupina. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 08:13:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh