« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
CRNI PROBLEMI

SAD: Nafta se izlila u rijeku Kalamazoo, nastala nova mrlja

Nakon najveće ekološke katastrofe SAD-a u Meksičkom zaljevu, izlio se naftovod tvrtke Enbridge Energy Partners, a nafta ide prema jezeru Michigan

nafta Kalamazoo
nafta Kalamazoo (Getty Images)
Više o

nafta

,

naftna mrlja

,

deepwater horizon

,

Maša Jerin

,

istraživanje nasilja u školi

,

pjevačica Pink

,

Pink rodila

U SAD-u je zabilježena nova naftna mrlja nakon one rekordne u Meksičkom zaljevu. Naime, u rijeku Kalamazoo u saveznoj državi Michigan izlilo se oko četiri milijuna litara nafte. U ponedjeljak je došlo do istjecanja nafte iz naftovoda tvrtke Enbridge Energy Partners u okrugu Kalamazoo, koja se izlila u potok Talmadge, pritoku rijeke Kalamazoo.

Prema izvješćima lokalnih medija, policija, vatrogasci i spasilačke ekipe su pokušale sve da zaustave istjecanje nafte, zatvoren je naftovod, no ipak se velika količina izlila u rijeku. Riječ je o naftovodu koji povezuje Michigan, Indianu i pokrajinu Ontario, u Kanadi.

Lokalne vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju rekreativne aktivnosti na rijeci Kalamazoo, koja utiče u jezero Michigan, drugo najveće u sustavu Velikih jezera. Mrlja bi do nedjelje trebala stići do Michigana, na čijim obalama živi 12 milijuna ljudi, a vlasti se nadaju da će prije toga uspjeti očistiti najveći dio nafte.

>> Kevin Costner izumio stroj koji čisti naftu

U međuvremenu se u Meksičkom zaljevu u utorak dogodio još jedan incident u kojem je nafta završila u moru, kada je brod udario u platformu naftne bušotine u zaljevu Barataria u Louisiani.

U srijedu će biti 100 dana otkako je počelo curenje nafte na bušotini Deepwater Horizon korporacije BP. Od eksplozije platforme Deepwater Horizon 20. travnja, u more je isteklo do 700,000 tona nafte. Istjecanje nafte je prekinuto zadnjih 10-ak dana, a BP je u utorak najavio konačno zatvaranja bušotine betonom, do kraja idućeg tjedna.

Zbog velikih troškova obuzdavanja i čišćenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, te isplate naknada oštećenim tvrtkama i stanovništvu u priobalju zaljeva, BP je u utorak objavio gubitak od 17 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine. (hina/metro-portal)

28.07.2010. 07:10:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh