« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVE SANKCIJE?

SAD i Europska unija nastavljaju s pritiskom na Iran

Nastavit ćemo konzultacije o sljedećim koracima. Ali, da budem jasna, bit ćemo ustrajni i nećemo popustiti, naglasila je Hillary Clinton

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

sankcije

,

nuklearno oružje

,

Iran nuklearni program

,

Catherine Ashton

Sjedinjene Države i Europska unija zajamčile su u četvrtak da će nastaviti pritisak na Iran, sve dok ne razjasni situaciju oko svoga nuklearnog programa, upozorivši kako će daljnje odbijanje Teherana da dokaže svoje miroljubive namjere donijeti nove sankcije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, rekle su nakon razgovora u State Departmentu da se napori oko razrade novih sankcija Iranu nastavljaju.

Clinton je kazala kako vrata za angažiranje ostaju otvorena, ali je naglasila da se međunarodna zajednica neće dati izmoriti s iranskim otporom, niti odstupiti od svojih zahtjeva.

"Nažalost, Iran nije odgovorio na taj angažman i nakon što je povećana zabrinutost međunarodne zajednice oko ciljeva iranskog nuklearnog programa", rekla je Clinton. "Mi ćemo nastaviti naše bliske konzultacije o sljedećim koracima u skladu s našim pristupom na dva kolosijeka. Ali, da budem jasna, bit ćemo ustrajni i nećemo popustiti.''

"Iran ima vrlo jasan izbor između nastavka izolacije i ispunjavanja svojih međunarodnih obveza", rekla je Hillary Clinton.

Catherine Ashton je, u zajedničkom obraćanju novinarima s Clinton u State Departmentu, potvrdila zajedništvo EU-a i SADa- u pristupu prijetnji nuklearnog naoružavanja Irana.

"Mi želimo dijalog", rekla je Ashton, dodajući da "šest godina pregovora s Iranom o tom pitanju nije dovelo do željenoga ishoda".

SAD i EU su glavni protagonisti međunarodnih napora da se uvjeri Iran da zaustavi obogaćivanje urana u zamjenu za poticaje. Iran inzistira da je njegov nuklearni program namijenjen civilnoj proizvodnji energije, ali SAD i saveznici sumnjaju da pokušava razviti atomsko oružje. (hina/metro-portal)

21.01.2010. 23:07:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh