« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
SPORAZUM

SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila

Iran slavi ukidanje sankcija
Iran slavi ukidanje sankcija (Twitter)
Više o

SAD

,

EU

,

Iran

,

nuklearni program

,

sankcije

Iran više ne trpi sankcije SAD i EU nakon što je IAEA, Međunarodna agencija za atomsku energiju odobrila potpisivanje povijesnog nuklearnog sporazuma jer je Iran ispunio sve obaveze.

'Iran je završio pripremne etape potrebne za pokretanje sporazuma zaključenog 14. srpnja 2015.', izjavio je glavni tajnik UN-ove agencije Yukiya Amano u priopćenju objavljenom u Beču, gdje su se na završnim razgovorima okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i Sjedinjenih Američkih Država. 'To je važan dan za međunarodnu zajednicu', rekao je Amano u Beču.

Sankcije su usključivale embargo na iranski izvoz nafte, ključnu državnu industriju, kao i na financijske transakcije s Iranom.

'Danas je dobar dan za narod Irana', rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif za iranske medije u Beču.

Amano je zaključio da 'provedba nuklearnog sporazuma otvara nove perspektive za političku i gospodarsku suradnju sa Zapadom'.

Europska unija je donijela odluku o ukidanju gospodarskih i financijskih sankcija Iranu nakon zelenog svjetla IAEA-e za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma. Odluku je usvojilo 28 država članica i da bi stupila na snagu mora biti objavljena u službenom listu EU.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države objavile su da ukidaju sankcije Iranu nakon stupanja na snagu sporazuma iz srpnja.

17.01.2016. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh