« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SREDNJOVJEKOVNA KAZNA

SAD i Britanija od Irana traže da zaustavi pogubljenje kamenovanjem

Velika Britanija i SAD zatražili su od Irana da zaustavi pogubljenje žene koja je suočena s kamenovanjem zbog preljuba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

SAD

,

Iran

,

kamenovanje

"Kamenovanje je srednjevjekovna kazna koja nema mjesta u suvremenom svijetu i nastavak korištenja takvog kažnjavanja u Iranu po našem gledanju pokazuje očito nepoštivanje prethodno prihvaćenih obveza zaštite ljudskih prava", rekao je na konferenciji za tisak britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Američki State Department je rekao da je duboko uznemiren izvješćima o predloženom pogubljenju kamenovanjem što je nazvao "legaliziranim oblikom ubijanja mučenjem".

Amnesty International prošlog je tjedna rekao da se boji da bi Sakineh Mohammadi Ashtiani, koja ima dvoje djece, zbog preljuba mogla biti pogubljena kamenovanjem u bilo kojem trenutku.

Ta je organizacija rekla da je ona 2006. bila osuđena na kaznu od 99 udarca šibom zbog "nedopuštenog odnosa" s dvojicom muškaraca.

Skupina je rekla da je Iranka kasnije osuđena za "preljub u braku", što je kaže skupina ona zanijekala, i osuđena na smrt kamenovanjem. Hague je pozvao Iran da odmah obustavi pogubljenje i preispita postupak u kojem je Ashtiani osuđena.

Glasnogovornik State Depratmenta Mark Toner je također pozvao Iran da prekinu praksu kamenovanja za koju je rekao da krši UN-ove ugovore glede temeljnih ljudskih prava. "To je barbarski i odvratan čin", rekao je novinarima. (hina/metro-portal)

09.07.2010. 00:47:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh