« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
RAZMJENA

Amerikanci protjerali 10 ruskih špijuna, Rusija oslobađa četiri

Priznanje krivnje desetoro optuženih pred sudom u Manhattanu bio je dio američko-ruskog dogovora o razmjeni špijuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

špijunaža

,

reaktori

,

krizma

Deset ruskih špijuna koji su u četvrtak pred sudom u New Yorku priznali krivnju, odmah je protjerano iz SAD-a, a Rusija će zauzvrat osloboditi četiri zatvorenika osuđena zbog navodnih kontakata sa zapadnim obavještajnim službama, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.

"Deset osoba koje su u četvrtak pred Saveznim sudom u New Yorku priznale da su služile kao nezakoniti agenti Ruske Federacije, bit će odmah protjerano iz SAD-a", navodi se u priopćenju, te dodaje kako je "Rusija zauzvrat pristala osloboditi četiri pojedinca zatvorena zbog navodnih kontakata sa zapadnim obavještajnim službama". Deset ruskih špijuna, šest muškaraca i četiri žene, iz suda je autobusom odvezeno u zračnu luku u New Yorku, gdje trebaju biti predani predstavnicima Rusije i ukrcani na let za Moskvu, rekao je novinarima Robert Baum, odvjetnik optužene Anne Chapman. TV mreža MSNBC je izvijestila da će razmijenjeni špijuni otputovati u Moskvu američkim putničkim zrakoplovom.

>> Ruski špijuni u SAD-u nisu slučajno uhićeni baš sada

Priznanje krivnje desetoro optuženih pred sudom u Manhattanu bio je dio američko-ruskog dogovora o razmjeni špijuna, a sporazume o priznanju krivnje odobrili su ruski dužnosnici koji su optužene posjetili u zatvorima, izvijestio je CNN. Sedam od 10 optuženih u četvrtak je na sudu otkrilo svoja prava imena, dok ih je troje živjelo u SAD-u pod pravim imenima. "Od 1990-ih godina živio sam ovdje pod preuzetim imenom i primao smjernice od Rusije", rekao je Vladimir Gurjev, koji je živio u Montclairu, u saveznoj državi New Jersey, pod imenom "Richard Murphy".

>> Svih 10 ruskih špijuna priznalo krivnju

Njegova supruga "Cynthia Murphy", priznala je da se zove Lidija Gurjev, te da je ruska državljanka. Okrivljeni "Michael Zottoli" i "Patrica Mills" priznali su da su ruski građani Mihail Kutsik i Natalija Pereverzeva. "Howard Donald Heathfield" i "Tracey Ann Lee Foley" priznali su da su ruski građani Andrej Bezrukov i Elena Vavilova. "Juan Lazaro" priznao je da je ruski državljanin, imenom Mihail Anatonoljevič Vasenkov, navelo je ministarstvo pravosuđa.

Okrivljeni Vicky Pelaez, Anna Chapman i Mihail Semenko, koji su djelovali u SAD pod vlastitim imenima, priznali su da su agenti Rusije, a Chapman i Semenko da su ruski državljani. Među deset duboko prikrivenih ruskih agenata, koji su imali za cilj infiltrirati se u političke i akademske krugove u SAD-u i slati tjedna izvješća u Moskvu, bila su četiri bračna para koja imaju sedmoro djece. Američke vlasti pomažu rodbini špijuna da dogovori putovanja djece optuženih u Rusiju, izjavio je američki dužnosnik upoznat s tim pitanjem, prenosi The Wall Street Journal.

>> Moskva faktično priznala da su uhićeni bili ruski špijuni

"To je bio izvanredan slučaj, razvijan godinama kroz rad istražitelja, obavještajnih pravnika i tužitelja, a sporazum koji smo postigli danas osigurava uspješno rješenja za Sjedinjene Države i njihove interese", rekao je ministar pravosuđa Eric Holder u priopćenju. Od četiri oslobođena ruska zatvorenika, trojica su služila duge kazne zbog izdaje, navodi se u pismu koje su nakon saslušanja u New Yorku objavili tužitelji.

Riječ je o Igoru Sutjaginu (43), vojnom znanstveniku specijaliziranom za kontrolu naoružanja, koji je izdržao 11 od 14 godina kazne zatvora zbog špijunaže za SAD. Za dvojicu ostalih se vjeruje da su Sergej Skripal, pukovnik ruske vojno-obavještajne službe osuđen 2006. na 13 godina zatvora zbog špijunaže za Veliku Britaniju i Aleksandr Zaporžski, bivši agent ruske kontraobavještajne službe, koji je izdržao 7 od 18 godina kazne zatvora za špijunažu, rekli su američki dužnosnici, kako prenosi online The New York Times. Identitet četvrtog oslobođenog nije se mogao utvrditi, no prema pisanju agencije DPA to je agent Genadij Vasiljenko.

U pismu, koje su tužitelji objavili, navodi se da su SAD i Rusija također dogovorile "druge korake" za poboljšanje odnosa dviju zemalja i "jačanje nacionalne sigurnosti SAD", dodaje NY Times. Američki i ruski dužnosnici počeli su razgovore o mogućoj razmjeni špijuna prošli tjedan, odmah nakon FBI-eva uhićenja agenata 27. lipnja, a postizanje i provedba dogovora samo 11 dana nakon toga, svjedoči o snažnom interesu Washingtona i Moskve da špijunska afera ne poremeti sadašnje poboljšanje godinama zahlađenih odnosa dviju zemalja.

09.07.2010. 08:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh