« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SAD:

Bolničke infekcije skrive 50,000 smrtnih slučajeva godišnje

Bolničke sepse i upale pluća u 2006. godini su odnijele 48.000 života, dovele do 2,3 milijuna dodatnih bolničkih dana i troškova od 8,1 milijarde dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SAD

,

pacijenti

,

upala pluća

,

bolničke infekcije

,

sepsa

Gotovo 50.000 američkih pacijenata umire svake godine od trovanja krvi ili upale pluća kao posljedica bolničkih infekcija, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Archives of Internal Medicine".

Bolničke sepse i upale pluća u 2006. godini su odnijele 48.000 života, dovele do 2,3 milijuna dodatnih bolničkih dana i troškova od 8,1 milijarde dolara, prema studiji Centra za medicinsku dinamiku, ekonomiku i politiku iz Washingtona. Zajedno na te dvije bolničke infekcije otpada oko jedne trećine od 1,7 milijuna bolničkih infekcija od kojih pacijenti u SAD-u obole svake godine, navodi se u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Bolničkoj sepsi i upali pluća godišnje podlegne gotovo polovica od 99.000 umrlih od bolničkih infekcija u SAD-u, prema izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Istraživanje je pokazalo da je kod bolesnika koji su podvrgnuti invazivnoj kirurgiji tijekom početne hospitalizacije, više vjerojatno da će pokupiti sekundarne infekcije dok su u bolnici.

Koristeći najveću bazu bolničkih podataka u SAD-u, koja pokriva bolničke otpuste pacijenata u 40 saveznih država, istraživači su procjenili da je 290.000 pacijenata u bolnicama u SAD-u dobilo sepsu, ili trovanje krvi, za vrijeme hospitalizacije u 2006., dok je 200.000 dobilo upalu pluća. U mnogim slučajevima, te dvije infekcije, kao i druge koje se dobiju u bolnici, može se spriječiti poboljšanjem higijene u kliničkom okruženju, kazao je Ramanan Laxminarayan, jedan od glavnih autora studije.

"Mi smo uložili malo u stroge metode mjerenja i poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite", napisali su u komentaru članka dr. David Murphy i dr. Ivan Pronovost iz Sveučilišne bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 20:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh