« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
VOLJA NARODA

Sabor potvrdio da se 22. siječnja održava referendum o ulasku u EU

Hrvatski sabor je većinom glasova, 129 zastupnika za i šest suzdržanih, prihvatio da će se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održati 22. siječnja iduće godine

Fotografija vijesti
Više o

Sabor

,

Hrvatska

,

22. siječnja

,

referendum EU

Hrvatski sabor donio je večeras većinom glasova paket odluka kojima se utvrđuje da će se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održati 22. siječnja iduće godine, javlja Hina.

Za paket odluka glasovalo je 129 zastupnika, a suzdržano je bilo šest HDSSB-ovih zastupnika, koji su u raspravi tražili široku raspravu i odgodu referenduma tri mjeseca kako bi se građane dovoljno informiralo o pristupanju EU.

Iako su laburisti prethodno najavljivali da neće podržati novi datum referenduma i u raspravi su tražili njegovu odgodu za sredinu veljače, ipak su dali potporu novom datumu.

Time je izmijenjena saborska Deklaracija o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, s obzirom da je do danas važećom deklaracijom bilo određeno da se on mora održati najkasnije do 9. siječnja, odnosno najkasnije 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Uniji.

Izglasano je i donošenje Prethodne odluke o pristupanju Hrvatske u EU te Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Uniji, kako bi se referendum mogao održati 22. siječnja.

U objedinjenoj raspravi o tri dokumenta, koja je prethodila glasovanju, premijer Zoran Milanović, zahvalivši svima koji su radili na teškom poslu oko pregovora o ulasku Hrvatske u EU, podsjetio je kako je prema aktualnoj deklaraciji datum referenduma trebao biti 9. siječnja. "To pomičeno za tri tjedna tijekom kojih mislimo da ljudima možemo objasniti ono što je bitno", kazao je.

Budemo li čekali više od tri tjedna, za koliko predlažemo pomicanje datuma, izlažemo se riziku da nam proteknu neki rokovi, a da ništa novo građanima ne objasnimo", kazao je.

Pozvao je građane da podrže i privedu kraju „tu važnu hrvatsku priču".

Jadranka Kosor (Klub HDZ-a) rekla je kako podupre inicijativu za ulazak u EU jer je njezina vlada predano radila na dovršetku pristupnih pregovora.

„Ako ne krenemo odmah, nećemo stići obaviti sve poslove, kako one u Hrvatskoj tako i u zemljama članice EU", rekla je Kosor, te je podsjetivši na protekle dvije "iznimno teške godine" naglasila kako su u HDZ-u "nebrojeno puta dokazali da su im državni interesi iznad svakog pojedinačnog ili ukupno stranačkog interesa".

„Pregovori su bili beznadno blokirani i uložili smo puno snage da se to razriješi", rekla je Kosor dodavši međutim kako je potpora tadašnje oporbe u deblokadi pregovora izostala.

Podržavamo prijedlog da se referendum održi 22. siječnja 2012., a građane pozivam da iziđu i daju svoju podršku ulasku Hrvatske u EU, poručila je.

Za laburista Dragutina Lesara ulazak Hrvatske u EU je milenijski projekt za budućnost zemlje, no referendum bi, po njegovu mišljenju, trebao biti organiziran umjesto 22. siječnja - 12.veljače.

Zapitao se jesu li hrvatski građani dovoljno informirani o pristupu Hrvatske u EU kao i o sadržaju ispregovaranih poglavlja.

Dinko Burić (Klub HDSSB) zatražio je pak odgodu referenduma za 6 mjeseci, a pristali bi, kaže, i na odgodu od tri mjeseca.

HDSSB-ovci su u raspravi zatražili i odgovore na pitanja gubi li Hrvatska ulaskom u EU elemente državnosti, što donosi Lisabonski sporazum, gube li zemlje članice dijelove svog državnog suvereniteta

Na nedoumice izrečene u raspravi premijer Zoran Milanović zaključno je odgovorio riječima: "Odluku u jednom trenutku moramo donijeti i u životu, i u politici i u ovoj priči".

Nakon donošenja odluke o raspisivanju referenduma, premijer Zoran Milanović u pratnji šefa svog kabineta Tomislava Saushe i potpredsjednika vlade Nevena Mimice uputio se preko Markova trga prema Banskim dvorima gdje je obavljena primopredaja vlasti.

Na kraju današnjeg zasjedanja predsjednik Sabora Boris Šprem, zaželjevši zastupnicima sretne blagdane, nastavak rada Sabora najavio je za početak druge polovine siječnja iduće godine.

23.12.2011. 19:54:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh